Kenraalit eivät raportoineet olosuhteista Afganistanissa – "Juopottelivat saunalla"

Suomalaisen sotilasjohdon toiminta vaikeuttaa kriisinhallintatyötä Afganistanissa ja vaarantaa jopa joukkojen turvallisuuden, väittää Afganistanissa palvellut toimittaja Tuomas Muraja.

  • LKS 20130202 - Suomalaiset ISAF-kriisinhallintajoukkojen rauhanturvaajat partioivat tukikohta Camp Northern Lightsin ulkopuolella Mazar-i-Sharifissa Afganistanissa 31. tammikuuta 2013. LEHTIKUVA Jussi Nukari

    Suomalaiset ISAF-kriisinhallintajoukkojen rauhanturvaajat partioivat Mazar-i-Sharifissa Afganistanissa tammikuussa 2013.

    ()

– Huono johtaminen saattoi meidät hengenvaaraan Afganistanissa, tviittasi toimittaja Tuomas Muraja, jolta ilmestyy maaliskuussa kirja Sotilaana Afganistanissa. Viesti oli osoitettu puolustusministeri Carl Haglundille (r.), puolustusvoimille ja presidentti Tarja Haloselle.

Muraja oli linkittänyt tviittiinsä kirjoituksen, jossa hän kertoo, että Afganistanissa vieraili hänen palvelusaikanaan kymmenkunta kenraalia, jotka saivat ensikäden tietoa siitä, miten pahoihin tilanteisiin partioissa voi joutua.

– He eivät kuitenkaan tuntuneet raportoivan varustepuutteistamme Suomessa. Mitä hyötyä heidän supavierailuistaan oli, jos Suomessa ei saatu tietää meidän yhä pahentuneista olosuhteistamme? Varustetäydennyksiä ei ainakaan kuulunut ajallaan, Muraja kirjoittaa.

Hän kertoo, että varustepuutteet näkyivät ja tuntuivat räikeimmin Afganistanin pohjoisosassa.

– Siksi rauhanturvaajat hankkivat varusteita itse tai lainasivat niitä muilta kansallisuuksilta. Muuten he eivät olisi saaneet poistua tukikohdasta suorittamaan tehtäväänsä.

Suomalaiskomentajat kielsivät Murajaa julkaisemasta kuvia, joissa ”vääriä” varusteita esiintyy.

Muraja kertoo, että kenraalivierailut sitoivat henkilökuntaa, joka ei voinut tehdä varsinaista työtään, "kun piti kuljettaa herroja pitkin poikin Afganistania". Kiitokseksi tuli moitteita reitin pomppuisuudesta.

– Illalla he sitten juopottelivat saunalla ja kertoivat toisilleen urheita sotajuttuja. Jotkut seurustelu-upseereista jopa painivat aamuyöllä pitkin tukikohdan lattioita, Muraja kertoo.

Hänen mielestään esimerkit kertovat siitä, kuinka suomalaisen sotilasjohdon toiminta vaikeuttaa raskasta kriisinhallintatyötä, vähentää palvelusmotivaatiota ja siten vaarantaa jopa joukkojen turvallisuutta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.