Verkkouutiset

Mepit ihmettelevät Timo Soinia: Voiko meillä olla tällainen ministeri?

Sirpa Pietikäisen mielestä ulkoministeri on päinvastaista mieltä itsensä kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-parlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) ihmettelee, miten ulkoministeri Timo Soini (ps.) voi käydä Britanniassa puhumassa maan EU-eron puolesta, vaikka tämä samaan aikaan on sitoutunut hallituksen EU-linjaukseen, jonka mukaan Suomi on rakentava EU-maa.

Pietikäisen mielestä hallituksen pitäisi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johdolla keskustella siitä, kuinka paljon yksittäisen ministerit voivat lausua henkilökohtaisia näkemyksiään.

– Hallituksen pitää keskustella, voiko meillä olla tällainen ministeri. Voiko hän olla uskottava, jos hän sanoo peräkkäisissä tilaisuuksissa aivan päinvastaisen kannan, hän sanoo.

Soini kirjoitti viikko sitten blogissaan, että hän tuntee meppiajoiltaan monta ”kovan luokan EU-vastustajaa”.

– Näillä ystävilläni on mieliala korkealla. He uskovat Britannian jättävän EU- jäsenyyden. Olen puhunut EU-asioista Britanniassa kymmenkunta kertaa. Pyyntöjä tulee kiihtyvään tahtiin, Soini kirjoitti.

Hallitusohjelmassa Suomen EU-linja puolestaan määritellään muun muassa näin:

”Suomi on aktiivinen, käytännönläheinen ja ratkaisuhakuinen jäsenvaltio. Hallitus yhdistää rakentavan kriittisellä ja yhteistyöhakuisella tavalla kansallisen ja yhteisen eurooppalaisen edun Suomen EU-politiikassa.”

Pietikäinen vertaa Soinia 1990-luvun kauppa- ja teollisuusministeri Seppo Kääriäiseen (kesk.), joka ministerinä kannatti ydinvoimaa, vaikka tämä muutamaa kuukautta aiemmin kansanedustajana oli vastustanut sitä. Pietikäisen mielestä Soini tekee saman oikeusvaltiota ja ihmisoikeuksia koskevissa kysymyksissä. Hän viittaa Soinin kannanottoon Puolan vaalituloksesta.

– Ei voi samaan aikaan sekä asettaa oikeusvaltiota kyseenalaiseksi että tukea sitä, Pietikäinen toteaa.

EU-parlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren (sd.) mielestä suomalaisten tulisi vaatia Soinilta selvempiä kannanottoja.

– Onko oikein että hallituksen ulkoministeri menee euroskeptikkojen tilaisuuteen ja puhuu ihan toista kuin mitä Suomen hallitus ajaa.

Britannia neuvottelee parhaillaan EU:n kanssa maan jäsenehdoista unionissa. Kun neuvottelut saadaan päätökseen, britit äänestävät EU-jäsenyydestä. Äänestys saatetaan järjestää jo ensi kesäkuussa.

Jaakonsaari uskoo, että äänestyksen lopputuloksen kannalta Soinin puhematkoilla saattaa olla tavoitteisiin nähden päinvastainen vaikutus. Esimerkiksi Irlannissa EU-perussopimuksen vastustus kasvoi sitä enemmän, mitä useampi ihminen kävi neuvomassa irlantilaisia äänestämään sopimuksen puolesta.

– Olemme kysyneet demaribriteiltä, miten voisimme auttaa heitä kamppailussa EU-jäsenyyden puolesta. Meille sanottiin, että älkää vain tulko.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)