Verkkouutiset

”Suomalaiset viljelijät ovat joutuneet maailmanpolitiikan maksumiehiksi”

Kokoomuksen Markku Eestilän mielestä on anteeksiantamatonta, että viljelijät eivät saa ajallaan heille kuuluvia maksuja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Markku Eestilän mukaan maatalouden ja elintarviketuotannon kriisi on todellinen ja tilojen tilanne historiallisen heikko.

– Tuskin koskaan aikaisemmin suomalaisen maatalouden tulevaisuus on näyttänyt niin epävarmalta kuin nyt. Meidän päättäjien tehtävä on huolehtia, että maatalousyrittäjien usko tulevaisuuteen palautetaan ja sukupolvenvaihdoksia tapahtuu riittävästi, Eestilä sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hän piti kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron välikysymyskeskustelussa maatalouden kriisistä.

Maataloustuotteiden markkinahinnat ovat romahtaneet Venäjän viennin pysähdyttyä. Eestilän mielestä Euroopan unionin velvollisuus on korvata viljelijöille pakotteista aiheutuneet taloudelliset tappiot huomattavasti paremmin. Varsinkin, kun EU itse sekoitti maitomarkkinat poistamalla ylituotantoa hillitsevät maitokiintiöt.

– Suomalaiset viljelijät ovat joutuneet pakotteiden ja Venäjän vastapakotteiden takia maailmanpolitiikan maksumiehiksi, Eestilä totesi.

Eestilän mukaan mikään toimiala, jolla ei ole taloudellisia puskureita vaan pikemminkin velkaa, ei pitkään kestä tilannetta, jossa tulot jatkuvasti putoavat, mutta kulut nousevat.

– Tämä on kotimaisen maatalouden nykykuva. Tässä tilanteessa on perusteltua etsiä ratkaisuja maatilojen akuuttiin kassa- ja maksuvalmiuskriisiin.

Eestilän mukaan on kuitenkin selvää, että kotimainen elintarviketuotanto ei voi nojata kriisipaketteihin tai toistuviin lisäbudjetteihin. Ratkaisua on haettava Euroopan unionin yhteisen maatalouspolitiikan yksinkertaistamisen, kansallisen byrokratian purkamisen sekä yleisen kulurakenteen pienentämisen kautta.

”Olemme itse rakentaneet monimutkaisen tukijärjestelmän”

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on kuunnellut viljelijöitä ja asiantuntijoita ja julkaissut Maatalouden pelastusohjelman. Ohjelmassa esitetään toimenpide-ehdotuksia sekä viljelijöiden jaksamisen että taloudellisen tilan parantamiseksi.

– Me haluamme yksinkertaistaa maataloustukijärjestelmää, sillä maataloustuottajien on voitava keskittyä oleelliseen, eli puhtaiden elintarvikkeiden tuottamiseen sekä eläinten hyvinvoinnin edistämiseen mahdollisimman pienellä byrokratialla. Eläinlääkärin kokemuksella voin sanoa, että eläintenhoitajien oma hyvinvointi on paras tae myös kotieläinten hyvinvoinnille, Eestilä sanoi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä haluaa kiinnittää erityistä huomiota maatalousyrittäjien työhyvinvointiin. Lomitusjärjestelmän hyvä toimivuus on tässä suhteessa oleellisen tärkeää.

– Olemme itse rakentaneet monimutkaisen tukijärjestelmän. Sen virheitä etsivä valvonta epäyhtenäisine tulkintoineen sekä tukien maksatukseen liittyvät ongelmat ovat keskeinen syy viljelijöiden uupumiseen ja osittainen syy heidän talousongelmiinsa. On anteeksiantamatonta, että viljelijät eivät saa ajallaan heille kuuluvia maksuja!

Tukien menetykset koskevat aina koko täydentävien ehtojen alaista tukikokonaisuutta.

– Ei ihme, että tukitarkastukset herättävät pelkoa ja stressiä viljelijöiden keskuudessa. Tähän on saatava muutos!

Täydentävien ehtojen valvontaa on vietävä enemmän neuvovaan suuntaan. Viljelijöille on annettava paremmat mahdollisuudet korjata virheensä esimerkiksi kahden viikon aikana, ilman tukien menettämisen pelkoa, ellei kyseessä ole tuomittava tahallisuus.

Maatalouden kustannusrakennetta on painettava alaspäin ja tulkintaa sadonkorjuun tuloksellisuudesta tukien maksatuksen edellytyksenä on tiukennettava. Tukia on tulevaisuudessa kohdennettava entistä enemmän aktiivisille tuottajille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)