Verkkouutiset

Kannustinloukkujen purkaminen edellyttää sosiaaliturvan alentamista

Kannustinloukkutyöryhmän mukaan vaihtoehtona sosiaaliturvan alentamiselle voidaan myös kiristää tarveharkintaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kannustinloukkuja ja alueellista liikkuvuutta selvittänyt työryhmä on julkistanut listan toimista, joita se esittää hallitukselle syvällisemmin selvitettäviksi. Työryhmä ei tehnyt vielä mitään tiettyä ehdotusta, koska toimenpiteiden vaikutusarviointia täytyy vielä syventää.

Työryhmä näki tarvetta lisäselvityksille asumisen tukien, työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen liittyvien tukien ja työttömyysturvan osalta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Sen sijaan työryhmä ei pidä työllisyysasteen nostamisen kannalta perusteltuna jatkoselvityksiä ansiotulojen verotuksesta, palkkatuesta ja verokiilan alentamisesta, arvonlisäverotuksen alarajan korottamisesta eikä vuokrasääntelystä.

Alueelliseen liikkuvuuteen liittyvistä toimenpiteistä työryhmä ei ole tehnyt uusia avauksia, vaan suosittaa asuntomarkkinoiden toimivuuden korjaamiseen keskittymistä ja hiljattain tehtyjen uudistusten vaikutusten seuraamista.

Sosiaaliturvan vastikkeellisuus yksi vaihtoehto

Se, että työnteon ei aina koeta olevan rahallisesti kannattavaa, johtuu kannustinloukkutyöryhmän mukaan sosiaaliturvan tasosta suhteessa työmarkkinoilta tarjolla olevaan palkkaan.

Työryhmä toteaa, että koska palkka määräytyy pääasiallisesti markkinoilla, kannustinloukkujen purkaminen edellyttää joko sosiaaliturvan alentamista, palkkaan ja sosiaaliturvan kohdistuvan verotuksen eriyttämistä tai sosiaaliturvaan liittyvän tarveharkinnan muutosta.

Kannustinloukkujen purkamisessa sosiaaliturvan alentaminen tai tarveharkinnan kiristäminen on julkisen talouden kannalta edullisinta, tarveharkinnan lieventäminen taas kalleinta. Kannustinloukkujen lieventämisen yksi vaihtoehto on sosiaaliturvan vastikkeellisuuden lisääminen.

Työttömyysputken ikärajan nostolla suuri vaikutus

Kannustinloukkutyöryhmän työtä edelsi ansiosidonnaista työttömyysturvaa valtiosihteeri Martti Hetemäen johdolla pohtinut työmarkkinajärjestöjen työryhmä. Sen esitys työttömyysturvan aktiivimallista on työllisyysvaikutuksiltaan suurempi kuin mikään kannustinloukkutyöryhmän tarkastelemista toimenpiteistä. Hallituksen esitys ansiosidonnaisen työttömyysturvan niin sanotusta aktiivimallista annetaan eduskunnalle tänä keväänä.

Myös työeläkesopimuksessa mainittu työttömyysputki-iän nosto olisi työllisyysvaikutukseltaan erittäin merkittävä.

Työryhmän mukaan työttömyysturvan aktiivimalli eikä työttömyysputken ikärajan nosto osu kaikkein pienituloisimpiin, eikä kumpikaan todennäköisesti aiheuta perustuslaillisia pohdintoja. Näiden toimien toteuttaminen on työryhmän mukaan siten ensisijaista.

Päätöksiä puolivälitarkastelussa

Työryhmä ei tehnyt esityksiä hallitukselle, eikä hallitus ole käsitellyt yksittäisiä toimenpiteitä.

– Työnteon pitää aina kannattaa. Nyt on perehtymisen ja jatkovalmistelun aika. Päätöksiä tehdään hallituksen puolivälitarkastelussa, toteaa valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) tiedotteessa.

Hallituksen puoliväliriihi pidetään huhtikuun lopussa.

Jatkovalmistelua koordinoi hallituspuolueiden neuvotteluryhmä, jonka puheenjohtajana toimii Orpo ja jäseninä ovat sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.) sekä kansanedustaja Annika Saarikko (kesk.).

Viime budjettiriihessä hallitus sopi toimista, joilla työllisyysastetta pyritään nostamaan. Budjettiriihessä sovittiin myös kannustinloukkuja ja alueellista liikkuvuutta selvittävän työryhmän asettamisesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)