Verkkouutiset

Joka neljäs voisi äänestää äärikansallista populistipuoluetta

Lähes kaksi kolmesta kuitenkin ilmoittaa, ettei äänestäisi vastaavaa puoluetta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EVAn tänään ilmestynyt raportti Tyytymättömyyden siemenet – mistä populismi tulee? sisältää aineistoa EVAn 2017 arvo- ja asennetutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan súomalaisista löytyy ”vahva populistinen kasvualusta”.

Vastanneista 45-74 prosenttia suhtautuu kriittisesti maahanmuuttoon, eliitteihin ja markkinatalouteen. Kysymysmuodosta riippuen globalisaatioon suhtautuu kriittisesti 25-70 prosenttia.

Vastaajille tarjottiin kolmea kuvitteellista populistipuoluetta ja kysyttiin, kuinka valmiita he olisivat äänestämään niitä.

* 25 prosenttia ilmoitti olevansa ainakin melko todennäköisesti valmis äänestämään tiukan linjan nativistista populismia edustavaa puoluetta. Sen kuvitteellinen ohjelma pitää sisällään maahanmuuton pysäyttämisen kokonaan ja euroeron.

Toisaalta 63 prosenttia ilmoitti, ettei olisi valmis äänestämään tällaista puoluetta.

* 11 prosenttia voisi äänestää radikaalivihreää puoluetta, joka kieltäisi yksityisautoilun, lopettaisi lihan tehotuotannon ja pyrkisi negatiiviseen talouskasvuun. 78 prosenttia ei äänestäisi tällaista puoluetta.

Nykyisiä vihreitä äänestävistä lähes joka toinen pitäisi tämän puolueen äänestämistä melko todennäköisenä.

* Vasemmistopopulistista puoluetta voisi äänestää seitsemän prosenttia. Puolue kiristäisi selvästi suurituloisten veroja ja tarvittaessa kansallistaisi omaisuutta sekä rajoittaisi voimakkaasti armeijaa ja poliisia. 81 prosenttia ei äänestäisi tällaista puoluetta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)