Verkkouutiset

Kidutuksen vastainen komitea löysi huomautettavaa Suomesta

Eurooppalainen komitea kidutuksen ja epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen estämiseksi on antanut alustavat havaintonsa syyskuussa Suomeen tekemästään tarkastusmatkasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Komitean valtuuskunta (CPT) kävi määräaikaisella tarkastuskäynnillään (22.9.–2.10.) seitsemällä poliisilaitoksella, päihtyneiden selviämisasemalla, kahdessa ulkomaalaisten säilöönottoyksikössä, Helsinki-Vantaan lentoasemalla sijaitsevassa Rajavartiolaitoksen säilöönottotilassa, neljässä vankilassa sekä Niuvanniemen psykiatrisessa sairaalassa.

Valtuuskunnan tietoon ei tullut väitteitä vapautensa menettäneiden epäasiallisesta kohtelusta näissä laitoksissa. CPT löysi kuitenkin paljon parannettavaa.

Erityistä huomiota komitea kiinnitti neljään epäkohtaan. Näitä ovat tutkintavankien pitäminen poliisin tiloissa, nk. paljusellit vankiloissa, päiväjärjestys vankiloiden suljetuilla osastoilla sekä alistus- ja muutoksenhakumenettely tahdosta riippumattomaan psykiatriseen sairaalahoitoon määräämisessä.

Komitean varsinainen kertomus valmistuu noin kuuden kuukauden kuluttua tarkastuskäynnistä. Puoli vuotta tämän jälkeen Suomen hallitus antaa raporttiin vastauksensa.

Suositusten toteuttaminen edennyt hitaasti

Poliisilaitoksilla valtuuskunta kiinnitti huomiota siihen, että tutkintavankeja säilytetään edelleen poliisin tiloissa komitean aiemmista suosituksista ja huomautuksista huolimatta. CPT huomautti asiasta ensimmäisen kerran yli 20 vuotta sitten.

Niin ikään CPT:n mielestä tutkintavankien mahdollisuudet ulkoiluun poliisilaitoksilla ovat heikot, eikä selleissä ole riittävästi luonnonvaloa. Lisäksi valtuuskunta piti tutkintavankien terveydenhuoltoa ja toimintamahdollisuuksia puutteellisina.

Komitea totesi, että tutkintavankien säilyttäminen poliisilaitoksilla pitää lopettaa, koska säilyttämiseen ei ole mitään hyväksyttävää syytä.

Komitea kiinnitti huomiota myös muiden vapautensa menettäneiden terveydenhuollon ongelmiin poliisin tiloissa. Lisäksi päihtyneiden henkilöiden säilyttäminen poliisilaitoksilla nähtiin ongelmallisena, koska poliiseilla ei ole riittävää koulutusta tällaisten henkilöiden käsittelyyn.

CPT kiinnitti huomiota myös siihen, että etenkin Helsingin vankilassa selleissä käytetään edelleen tyhjennettäviä ämpäreitä WC:n sijasta. Myös tähän asiaan on kiinnitetty huomiota jo aiemmilla tarkastuskäynneillä.

Komitean mukaan perusteet ja menettely vankien suljetulle osastolle sijoittamisessa eivät ole riittävän läpinäkyviä. Komitea piti tilannetta huolestuttavana etenkin Riihimäen vankilassa, jossa yli kolmannes vangeista suorittaa tuomiotaan yksinäisyysrangaistuksen täytäntöönpanoa muistuttavissa olosuhteissa.

Komitea totesi, että vankilahenkilökunta on yleensä hyvin koulutettua ja heidän asenteensa vankeihin on ammattimainen. Erityistä kiitosta saivat Keravan ja Helsingin vankilan johdon ja henkilökunnan asennoituminen vankeihin.

Komitea piti ulkomaalaisten säilöönottoyksikköjen aineellisia olosuhteita hyvinä ja henkilökuntaa hyvin koulutettuna.

Niuvanniemen sairaalassa komitea kiinnitti huomiota potilaiden rajoittamistoimenpiteiden käyttöön. Lisäksi valtuuskunta piti alistus- ja muutoksenhakumenettelyä tahdosta riippumattomaan psykiatriseen sairaalahoitoon määräämisessä tehottomana.

Komitean mukaan hallinto-oikeuksien päätökset viivästyvät säännönmukaisesti kuukausilla, suulliset kuulemiset ovat poikkeuksellisia, eivätkä tuomarit juuri koskaan tule tapaamaan potilaita sairaalaan. Sen sijaan sairaalan olosuhteita, yksilöllisiä hoitosuunnitelmia, henkilökunnan läsnäoloa toiminnoissa ja potilastietojen ajantasaisuutta komitea piti hyvänä.

Tarkastuskertomus julkistetaan

Komitean työ perustuu Euroopan neuvoston yleissopimukseen kidutuksen ja epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen estämiseksi. Tarkastettavat laitokset komitea valitsee itse ja tekee tarkastuksensa aikana käyntejä laitoksiin myös ilman ennakkoilmoitusta.

Komitean valtuuskunta vieraili nyt viidettä kertaa Suomessa.

Komitean raportti on luottamuksellinen ja se voidaan julkistaa vain tarkastuksen kohteena olleen maan suostumuksella. Kuten edellisilläkin kerroilla, Suomi julkistaa sekä komitean tarkastuskertomuksen että siihen annettavan valtion vastineen.

Suomi julkistaa myös CPT:n vierailustaan antamat ensihavainnot, mikä on Euroopassa varsin harvinaista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)