Verkkouutiset

Määräaika umpeutumassa – ampumaharrastajan osoitettava harrastuksensa jatkuminen

Poliisi muistuttaa, että viiden vuoden määräaika on täyttymässä ja ampumaharrastajan on muistettava osoittaa harrastuksensa jatkuminen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kesäkuussa 2011 tuli voimaan ampuma-aselaki, jonka mukaan sellaisen henkilön, jolla on eläinten ampumista tai ampumaurheilua ja -harrastusta varten pistoolin, pienoispistoolin, revolverin tai pienoisrevolverin toistaiseksi voimassa oleva hallussapitolupa, täytyy osoittaa harrastuksensa jatkuminen viiden vuoden välein.

Ensimmäiset uuden lain voimassa ollessa myönnetyt luvat saavuttavat nyt ensimmäisen viiden vuoden aikarajan, mistä poliisi muistuttaa ampumaharrastajia.

Harrastuksen jatkuminen osoitetaan joko ampuma-asekouluttajan antamalla todistuksella ampumaurheilun ja -harrastuksen aktiivisesta harrastamisesta, tai riistanhoitoyhdistyksen antamalla todistuksella loukku- tai luolapyynnin aktiivisesta harjoittamisesta.

Ensimmäinen kerran todistus täytyy toimittaa viisi vuotta sen jälkeen, kun henkilölle on myönnetty aselupa ja sen jälkeen aina viiden vuoden välein. Lupaviranomainen voi tarvittaessa pyytää muitakin selvityksiä harrastuksen jatkumisesta.

Velvollisuus ei koske niitä harrastajia, joilla oli voimassa olevat luvat ennen lain voimaantuloa 13.6.2011. Ennen 13.6.2011 annetut, ampuma-aseisiin, aseen osiin sekä patruunoihin ja erityisen vaarallisiin ammuksiin liittyvät luvat, ennakkosuostumukset, ase-elinkeinoluvat sekä asekeräilijälle annetut hyväksynnät ovat ehtoineen voimassa. Harrastuksen jatkumisen osoittamisvelvoite ei koske henkilöitä, joilla on vain tällaisia lupia.

Mitä todistuksen pitää sisältää

Harrastaminen osoitetaan todistamalla edeltävältä vuodelta (12 kk) vähintään neljän harrastuskertaa. Jos luvanhaltijalla on erityisiä perusteita, miksi ei ole voinut harrastaa edellä mainittua määrää, esimerkiksi sairauden taikka ulkomaankomennuksen johdosta, tulee tästä antaa selvitys harrastustodistuksen sijaan.

Todistusmallit (Todistus ampumaharrastuksen jatkumisesta ja Todistus loukku- tai luolapyynnistä) löytyvät poliisin www-sivustolta osoitteesta www.poliisi.fi/luvat/aselupalomakkeet.

Jos luvanhaltijalla on lupia useisiin aseisiin, ei harrastuksen jatkumista tarvitse osoittaa jokaisen aseen osalta erikseen, vaan yksi todistus riittää.

Luvanhaltijan velvollisuus on itse huolehtia itse harrastuksen jatkumisen todistamisesta viranomaiselle. Ellei todistusta toimiteta annetussa määräajassa, voidaan hallussapitoluvat peruuttaa niiden ampuma-aseiden osalta, joita velvollisuus koskee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)