Verkkouutiset

Työvoimapulasta kärsivien ammattien lista lyhenee, ylitarjonta-ammattien kasvaa

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreimman Ammattibarometrin mukaan työvoimapula jatkuu erityisesti sosiaali- ja terveysalan ammateissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Arvion mukaan suuresta työvoimapulasta kärsivät myös myyntiedustus ja puhelinmyynti. Työvoiman ylitarjonta on edelleen yleisintä toimistotyössä.

Jatkuvana kehityssuuntana kolmen vuoden ajalta on ollut, että työvoimapulasta kärsivien ammattien lista lyhenee, ja lista ylitarjonta-ammateista kasvaa.

Viidentoista yleisimmän pula-ammatin listalla on edelleen kymmenen sosiaali- ja terveysalan ammattia. Pulan lääkäreistä ja sairaanhoitajista oli helmikuun barometrissa arvioitu pienentyneen, mutta nyt tarve on kasvanut jälleen suureksi.

Lisäksi pulaa on muun muassa sosiaalityöntekijöistä, lastentarhanopettajista ja psykologeista. Myös eri alojen yrittäjien kysynnän ennakoidaan lähiaikoina kasvavan.

Ylitarjonta-ammattien listalla nousussa toimittajat

Toimistotyöntekijöiden lisäksi tietoliikenne- ja elektroniikka-asentajien ylitarjonta on lisääntynyt. Työntekijöiden tarve alalla, joka vielä 2000-luvun alussa kärsi työvoimapulasta, on rakennemuutosten seurauksena kääntynyt päinvastaiseksi.

Ylitarjonta-ammattien listalla ovat nousussa myös muun muassa konepuusepät, toimittajat ja matkatoimistovirkailijat. Ylitarjontaa ennakoidaan lähiaikoina olevan myös postinkantajista ja -lajittelijoista sekä yliopisto- ja korkeakouluopettajista.

Työvoiman kysyntä ja saatavuus vaihtelevat myös ammattiryhmien sisällä. Esimerkiksi kaupallisella alalla on ylitarjontaa myyjistä, mutta suurta pulaa myyntiedustajista ja puhelinmyyjistä.

Myös opettajien ammattiryhmän sisällä on samanlaista vaihtelua. Aineenopettajista ja lehtoreista on ylitarjontaa monella alueella, mutta erityisopettajista on pulaa lähes koko maassa.

Tietyissä ammateissa kysyntä vaihtelee suuresti maan eri osissa. Esimerkiksi hitsaajista ja kaasuleikkaajista sekä kokeista ja keittäjistä on osassa maata pulaa, mutta joidenkin ELY-keskusten alueella hakijoista on suurta ylitarjontaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön Ammattibarometri-järjestelmään on koottu työ- ja elinkeinotoimistoissa tehdyt arviot noin 200 työelämän keskeisestä ammatista. Barometrissa arvioidaan ammattien kehitysnäkymiä, työvoiman saatavuusnäkymiä sekä alueellista tilannetta seuraavan puolen vuoden aikana. Arvio perustuu kesäkuun alun tilanteeseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)