Verkkouutiset

Professori UP-lehdessä: Ilmastonmuutos ei ratkea valtioiden välisillä sopimuksilla

Professorin mukaan ilmastonmuuton ratkaisemiseksi tarvitaan valtioiden välisten sopimusten lisäksi aktiivista kansalaistoimintaa ja tiedediplomatiaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtioiden väliset sopimukset eivät ylipäänsä riitä ratkaisemaan ilmastonmuutosta, arvioi Helsingin yliopiston aerosoli- ja ympäristöfysiikan professori Markku Kulmala.

Hän korostaa aktiivisen kansalaistoiminnan ja tiedediplomatian merkitystä sopimusten ohella. Tiedemiesten pitää professori Kulmalan mukaan työskennellä ilmaston hyväksi yli maantieteellisten ja tieteenalojen rajojen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kiinalla on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa, koska maan ilmastopäästöt ovat maailman suurimmat.

Greenpeacen mukaan Kiinan hiilenkulutus kääntyi viime vuonna laskuun ensimmäistä kertaa tällä vuosituhannella. Tämä vaikutti siihen, että maailman energiantuotannon hiilidioksidipäästöt pysyivät viime vuonna edellisvuoden tasolla.

Kulmala suhtautuu silti pessimistisesti globaaliin tilanteeseen.

– Globaalisti päästöt eivät ole vähentyneet, puhumattakaan siitä, että oltaisiin pääsemässä Kioton sopimuksen tavoitteisiin, professori kertoo Ulkopolitiikka-lehdelle.

Kulmala katsoo, että maailman pitäisi pyrkiä taltuttamaan päästöjen lisääntymistä. Hän ei ole kovin innostunut tänä vuonna järjestettävästä Pariisin ilmastokokouksesta.

– En odota Pariisilta yhtään mitään, vaikka tämä onkin varsin epätieteellinen näkemys.

Kulmalan mielestä on tärkeää, että Kiina pitää lupauksensa. Kiina lupasi viime marraskuussa, että maa kääntää hiilidioksidipäästönsä laskuun ja lisää uusiutuvien energiamuotojen osuuden viidennekseen energiankulutuksestaan vuoteen 2030 mennessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)