Verkkouutiset

Intensiivisen hoidon hyödyt kyseenalaisia diabeetikoille

Aikuistyypin diabetesta sairastavilla glukoositasojen raju alentaminen ei välttämättä tuo lisähyötyjä tavalliseen hoitoon verrattuna.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Cochrane-tutkijaverkoston tekemä tutkimuskatsaus viittaa siihen, että intensiivinen hoito ei vähennä ainakaan kokonaiskuolleisuutta, sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia eikä aivohalvauksia sen enempää kuin tavallinen hoito.

Intensiivinen veren glukoosipitoisuuden pienentäminen saattaa tosin vähentää joitakin diabeteksen liitännäissairauksia sekä sydänkohtauksia. Samalla kuitenkin suurenee hypoglykemian eli veren niukkaglukoosisuuden ja vakavien haittavaikutusten riski, joten osalla potilaista intensiivisen hoidon haitat saattavat ylittää siitä saatavat hyödyt.

Tutkijat tekivät samanlaisen katsaustutkimuksen jo viime vuonna, mutta nyt katsaukseen saatiin enemmän tutkimuksia ja suurempi aineisto. Tästä huolimatta näyttö on yhä puutteellista ja paikoin heikkolaatuista, mikä tutkijoiden mukaan vaikeuttaa tulosten tulkintaa.

Yhteensä tutkimuksia oli 28 ja niihin oli osallistunut 35 000 aikuistyypin diabetesta sairastavaa.

Asiasta kertoo Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)