Ammattiliittoihin sitoutumaton YTK tunnetaan myös nimellä Loimaan kassa. (Kuva: YTK)

Hakemusten perusteella työllisyys huonontunut nopeasti

YTK-kassan päivärahahakemusten määrä oli tammikuussa neljänneksen nousussa.

Yleinen työttömyyskassa YTK:n etuusmenot kohosivat viime vuonna poikkeuksellisesti. Työttömyysasteen keskiarvo nousi edellisvuodesta yli kolme prosenttiyksikköä.

Kuluvan vuoden tammikuussa YTK:lle saapui yli 80 000 päivärahahakemusta, kun joulukuussa hakemuksia tuli noin 60 000. Hakemusten määrä nousi siis neljänneksellä.

Hakemusmäärien perusteella tilanne on huonontunut nopeasti. Selkeää nousua oli kaikissa hakemustyypeissä. Myös helmikuun hakemusmäärät olivat suuria. Hakemuksia saapui yli 69 000 kappaletta, mikä on yli 57 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

– Erityisesti jatkohakemusten määrä on noussut, eli työttömyydet ja lomautukset ovat jatkuneet. Myös uusia työttömyyksiä ja lomautuksia on aiempaa enemmän ja niin ikään soviteltujen hakemusten määrät ovat nousseet, YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki kertoo.

Viime vuoden työttömyysasteen keskiarvo oli YTK:ssa 10,5 prosenttia. Vuonna 2019 vastaava luku oli 7,3 prosenttia. Työttömyyden vuosikeskiarvo kasvoi viime vuonna siten yli kolme prosenttiyksikköä. Jäsenistön työttömyysaste oli korkeimmillaan heinäkuussa, jolloin se oli 14,6 prosenttia.

Suuret hakemusmäärät tarkoittivat myös ennätyksellistä määrää maksettuja päivärahoja. YTK maksoi viime vuonna etuisuuksia yli 856 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 etuuksia maksettiin 504 miljoonaa euroa. Kokonaissumma kasvoi siis edellisvuodesta huimat 352 miljoonaa euroa.

– Etuusmenomme kasvoivat viime vuonna ennätyslukemiin. YTK:n talous on hyvällä tolalla, eikä nykyinen työttömyystilanne aiheuta siihen ongelmia. Pitkittyvä korkea työttömyysaste ja mittavat lomautukset ovat kuitenkin yhteiskunnallisesti vakava asia ja aiheuttavat myös meille merkittävää työpainetta suurten hakemusmäärien muodossa, Alamäki sanoo.

YTK:n lähes 500 000 jäsentä edustavat noin neljäsosaa suomalaisista palkansaajista läpi toimialakirjon.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt