Rahtikontteja Vuosaaren satamassa Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Yritysten luottamus koheni, talouden alavire jatkuu

Vientiteollisuudessa uudet tilaukset ovat vähentyneet, ja pahin on vasta edessäpäin.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan yritysten luottamus koheni aavistuksen kesäkuussa.

– Vaikka itse epidemia on Suomessa laantunut, talouden alavire jatkuu. Vientiteollisuudessa pahin on vasta edessäpäin, jossa erityisen huolestuttavaa on uusien tilausten vähentyminen. Myös rakentamisessa tilausten määrät tulevat alaspäin. Nyt ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa, toteaa EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että maailmalla koronavirus etenee vielä vauhdilla, joten maailmantalouden kehitys on vielä hyvin arveluttavassa vaiheessa.

– Vaikka koronashokki oli äkillinen, niin on hyvä pitää mielessä kolme asiaa: Ensiksi, vaikka isku talouteen on ollut nopea, viiveiden vaikutusta talouteen ei kannata unohtaa. Toiseksi, globaalin talouden näin nopea yhtäaikainen pysäys on ennen kokematon ja siitä palautuminen ei välttämättä tapahdu yhtä samanaikaisesti. Ja kolmanneksi, kriisin alussa vaikutus on osunut ennen kaikkea palvelualan yrityksiin ja pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Näistä tilastotiedot kertyvät hitaasti ja teollisuudessa ongelmat ovat vasta kärjistymässä. Tiedot tarkentunevat siis lähitulevaisuudessa vielä todennäköisemmin huonompaan ennen kuin ne kääntyvät kohti parempaa, Pakarinen arvioi.

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan teollisuudessa kapasiteetin käyttöaste oli alempana kuin kertaakaan yli neljään vuoteen ja tilauskannat jatkoivat laskua sekä teollisuudessa että rakentamisessa, mikä enteilee vaikeuksia loppuvuotta ajatellen.

– Teollisuuden tilauskanta ja kapasiteetin käyttöaste tulevat alas hitaammin kuin palvelualoilla, joiden osalta sulkutoimenpiteet synnyttivät äkkipysähdyksen. Teollisuustoimialoilla suhdanne onkin edelleen synkentymisvaiheessa ja vientiteollisuus voi kamppailla heikon ulkoisen kysynnän kanssa vielä pitkään, kun samanaikaisesti eri talousalueilla alkanut talouskriisi synnyttää negatiivista kierrettä. Suomessa korostuvat investointihyödykkeisiin painottuvat teollisuusalat, kuten konepajat, jotka kärsivät teollisuuden käyttöasteen laskusta ja epävarmuudesta, jotka johtavat jatkossakin vähäiseen investointihalukkuuteen sekä Suomessa että keskeisillä vientimarkkinoilla, Appelqvist toteaa tiedotteessaan.

EK:n kyselyssä teollisuusyritysten luottamus nousi aavistuksen kesäkuussa. Luottamusindikaattorin uusin saldoluku oli -24, joka on pisteen enemmän kuin toukokuun tarkistettu lukema. Luottamus pysyi selvästi pitkän aikavälin keskiarvon (+1) alapuolella.

Rakennusalan luottamusindikaattorin saldoluku oli kesäkuussa -27 eli kaksi pistettä vähemmän kuin edelliskuun tarkistettu lukema. Alan luottamus pysyi yhä selvästi pitkän aikavälin keskiarvon (-6) alapuolella.

Palvelualan luottamusindikaattorin saldoluku oli kesäkuussa -40, mikä on kuusi pistettä parempi lukema kuin toukokuussa. Luottamus pysyi selvästi alle pitkän aikavälin keskiarvon.

Vähittäiskaupan luottamusindikaattori jatkoi nousuaan kesäkuussa. Indikaattorin uusin saldoluku oli -11, kun edellisen kuun tarkentunut saldoluku oli -14. Luottamusindikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -1.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt