Verkkouutiset

Rajoitustoimien pelätään synkentävän syksyn talousnäkymiä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Yritysten korona-ahdinko jatkuu – ”Tuhoisa yhdistelmä”

Ulkomaisten matkailijoiden jättämä aukko on tuntunut erityisesti pääkaupunkiseudulla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Matkailu- ja ravintola-alan järjestö MaRa ry:n mukaan kulunut kesä ei tuonut helpotusta monille koronakriisistä kärsiville suomalaisyrityksille.

Jäsenkyselyn perusteella yli 60 prosenttia yrityksistä kertoi liikevaihdon alenemisesta ainakin 20 prosentilla kesään 2019 verrattuna. Odotukset syksyä kohtaan ovat synkät, sillä yli 70 prosenttia odottaa liikevaihdon vähenevän ainakin viidenneksellä. Vain seitsemän prosenttia ennakoi kasvua.

Valtio on korvannut tappioita yllättävän heikosti, sillä suurin osa yrityksistä on saanut tukea tappioihinsa vain alle 30 prosenttia. Kahdeksan prosenttia ei ole saanut tukea lainkaan.

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi huomauttaa, että kotimaiset asiakkaat eivät riittäneet paikkaamaan ulkomaisten matkailijoiden jättämää aukkoa. Vaikutus näkyi erityisesti pääkaupunkiseudulla ja sen hotelleissa. Leirintäalueiden kesä oli sen sijaan onnistunut, sillä kahdella kolmasosalla liikevaihto kasvoi ainakin jonkin verran.

– Kongressit, messut, henkilöstö- ja opiskelijaravintolat sekä pubit ja yökerhot ovat edelleen pohjamudissa. Huvipuistojenkaan kesä ei ollut kaksinen, sillä kolmella neljästä alan yrityksestä liikevaihto väheni 20–60 prosenttia kesään 2019 verrattuna, Timo Lappi toteaa tiedotteessa.

– Jäsenkyselystämme näkyy hyvin valtioneuvoston ja aluehallintovirastojen päättämien erittäin ankarien rajoitustoimien vaikutus palvelujen kysyntään. Yleisötilaisuuksia ja etenkin yöravintoloita koskevat rajoitukset sekä etätyösuositus ja etäopiskelu vievät toimialojen yrityksiltä liiketoimintamahdollisuudet ja alan työntekijöiltä työt.

Hän arvostelee rajoitustoimien ylläpitoa ja kiristämistä, vaikka sairaan- ja tehohoidon kapasiteetti ei ole lähellä ylikuormittumista. Yöravintolatoiminnan kieltävät rajoitukset ovat siirtäneet nuorten juhlimisen julkisille paikoille, koteihin sekä esimerkiksi vuokrattuihin tiloihin.

Syksylle erittäin synkät näkymät

Timo Lapin mukaan ankarien rajoitustoimien ja heikkojen tukien yhdistelmä on ollut tuhoisa alan yrityksille. Henkilöstö- ja opiskelijaravintolat ovat menettäneet kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla liikevaihtoaan noin 150 miljoonaa euroa verrattuna vuoden 2019 vastaavaan aikaan. Yöravintoloista 28 prosenttia arvioi olevansa konkurssiuhan alla.

Eduskunta on edellyttänyt valtion tukitoimien jatkamista niin kauan kuin julkinen valta rajoittaa perustuslain suojaamaa elinkeinovapautta.

– Rajoitustoimet vaikuttavat erittäin kielteisesti myös syksyyn. Valtioneuvoston tulee noudattaa eduskunnan tahtotilaa ja valmistella uusi kustannustuki kiireellisenä korvaamaan rajoitustoimista kesäkuun jälkeen yrityksille aiheutuneita tappioita. Uudessa kustannustuessa tulee alentaa 30 prosentin liikevaihdon alenemista kustannustuen edellytyksenä, mikä on samalla myös kiinteiden kustannusten omavastuun raja, Lappi sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)