Mikael Pentikäinen. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Yritysten ahdinko ei lopu koronakriisin päättyessä

Suomen Yrittäjien mukaan exit-suunnitelma ei ole onnen oikotie.

– Exit-strategia on tervetullut. Se ei ole kuitenkaan onnen oikotie. Yritysten ahdinko ei lopu koronakriisin päättyessä. Tarvitaan toimia, jotka tukevat yritysten toipumista, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen huomauttaa.

Vaikka exit-strategia on vielä kesken, eikä sitä epidemiologisista syistä päästäisi toteuttamaan toivotusti, se luo Pentikäisen mukaan toivoa paremmasta kuluttajille ja yrityksille. Kriisi jättää yrityksiin kuitenkin pitkät jäljet.

– Talouden viiveet toimivat. Yritysten taseiden tervehtyminen vie aikansa. Maksuvaikeudet jatkuvat monilla kriisin hellitettyäkin, Pentikäinen huomauttaa.

Hänen mukaansa exit-strategian täytyy sisältää toimia, jotka auttavat yrityksiä toipumaan.

– Yritystukia tarvitaan vielä kesän yli, yritysten rahoitus on turvattava ja Verohallinnon sekä työeläkeyhtiöiden kanssa on voitava tehdä yksilöllisiä maksujärjestelyjä. Tarvitaan määräaikaisia hallinnollisia joustoja, Pentikäinen listaa.

– On aiempaa enemmän kriisin heikentämiä yrityksiä, jotka etsivät jatkajia. Jotta työpaikat eivät häviä, pitää edistää yritysten omistajanvaihdoksia eri puolilla Suomea, hän jatkaa.

Yrittäjät kannattaa koronapassia

Suomen Yrittäjät kannattaa koronapassin käyttöön ottamista.

– Se nopeuttaa yrityselämän toipumista ja antaa kansalaisille mahdollisuuksia palata kohti normaalia. Erityisen tärkeä se on tapahtuma-alalle, Pentikäinen perustelee.

Yrittäjät on jo pitkään vaatinut rokotusten kohdentamista vaikeimmille tautialueille sen jälkeen, kun riskiryhmät on rokotettu.

– Kun tilanne pahimmilla tautialueilla hellittää, koko maa toipuu paremmin. Rokotuksia pitää myös kohdistaa työtehtäviin, joissa ollaan asiakaspalvelussa eikä etätyö onnistu. Pitää huomioida myös matkailu- ja vientiyritykset.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt