EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan yrittäjät eivät luota hallituksen kykyyn ymmärtää yrittäjiä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Yrityskysely: Liki kolmanneksen mielestä budjettiriihi heikensi työllisyyttä

EK:n kyselyn vastaajista 31 prosenttia arvioi, että hallituksen päätökset heikentävät niiden työllistämisaikomuksia.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n tuore yrityskyselyn mukaan hallituksen budjettiriihen työllisyysvaikutus on miinusmerkkinen. Työnantajayrityksistä 31 prosenttia arvioi, että budjettiriihen päätökset heikentävät niiden työllistämisaikomuksia.

4 prosenttia arvioi, että työllistämisen edellytykset paranivat.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan budjettiriihi oli pettymys työpaikkoja tarjoaville yrityksille:

− Julkisen talouden tila huolestuttaa yrittäjiä ja hallitukselta odotettiin terävämpiä työllisyyttä parantavia päätöksiä. Myös paikallisen sopimisen osalta odotukset olivat korkealla, mutta asia lykättiin maaliskuun loppuun, hän sanoo tiedotteessa.

Häkämiehen mukaan kyselytuloksissa näkyy myös pettymys alkusyksynä kuultuihin avauksiin koskien esimerkiksi työajan lyhentämistä tai irtisanomisten vaikeuttamista. Monen yrittäjän korvissa ne ovat kertoneet hallituksen heikosta yrittäjyysymmärryksestä ja jopa yrittäjävastaisuudesta.

EK:n mukaan budjettiriihipäätökset kannustavat heikosti kasvuun, investointeihin ja työllistämiseen. Yrityskyselyn vastaajista 38 prosentin mielestä päätökset heikentävät investointiaikomuksia ja 4 prosentin mielestä vahvistavat. Heikentävä vaikutus kasvoaikomuksiin päätöksillä on 35 prosentin mielestä ja 4 prosentin mielestä vahvistava.

Luottamus hallitukseen heikentynyt kuukaudessa

Luottamus Suomen hallituksen on heikentynyt kuukauden sisällä niin budjettiriihen kuin sitä edeltäneen julkisen keskustelun vaikutuksesta.

Yrityksistä 73 prosenttia kuvaili luottamustaan hallituksen kykyyn edistää yrittäjyyttä melko tai erittäin heikoksi. Luottamus oli melko tai erittäin vahva 9 prosentilla. Kuukausi sitten EK:n kyselyssä vastaavat luvut olivat 56 ja 15 prosenttia.

Yrityksistä 72 prosenttia arvioi, että niiden luottamus hallituksen kykyyn tehdä työllisyyttä edistäviä päätöksiä on melko tai erittäin heikko. 8 prosenttia kuvailee luottamustaan melko tai erittäin vahvaksi. Kuukausi sitten vastaavat luvut olivat 67 ja 8 prosenttia.

Luottamus on kuitenkin paremmalla tasolla kuin Antti Rinteen (sd.) hallituksen saamat arvosanat syyskuussa 2019. Tuolloin hallituksen yrittäjyyspolitiikkaan luotti 2 prosenttia, ja 89 prosenttia arvioi luottamuksensa heikoksi. Työllisyyspolitiikkaan luotti 4 prosenttia, ja 81 kuvaili luottamustaan heikoksi.

Konkurssiuhka on pienentynyt, toiminnan supistumiseen uskoo lähes kolmannes

Yrityksistä 19 prosenttia raportoi, että henkilöstöä on tällä hetkellä lomautettuna tai irtisanottu. 23 prosentilla kaikki työntekijät ovat töissä, mutta henkilöstötarpeen arvioidaan vähentyvän. 56 prosentilla kaikki työntekijät ovat töissä: niistä 45 prosenttia arvioi pärjäävänsä nykyisellä henkilöstöllä, ja 11 prosenttia arvioi tarvitsevansa lisää työntekijöitä.

Yrityksistä 28 prosenttia arvioi, että hallituksen tuoreimmat matkustusrajoitukset ja koronatestauskäytännöt haittaavat niiden liiketoimintaa. 12 prosenttia arvioi, että ne edistävät liiketoimintaa. Lopuille vaikutus on neutraali.

EK:n yrityskyselyyn vastasi 1 154 yrittäjää ja yritysjohtajaa, jotka kaikki ovat työnantajia. Kyselyn vastausaika oli 17.−18.9.2020. Tulosten luotettavuutta vahvistaa se, että painokertoimien ansiosta ne ovat yleistettävissä suuntaa-antavasti koko työnantajakenttään.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt