Tällä hetkellä pulaa on erityisesti hitsaajista, särmääjistä ja koneistajista. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

Yritysjohtaja Kainuusta: Työvoiman saanti vaikeaa, pikakoulutuksia tarvitaan

Lasse Orren mukaan lyhyillä koulutusjaksoilla voitaisiin helpottaa kohtaanto-ongelmaa ja tukea yritysten kasvua.

Yrityksillä on yhä suurempia vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa eri puolilla Suomea.

Tilastokeskuksen mukaan ongelmia on erityisesti Kainuussa, Lapissa ja Satakunnassa, jossa yli 40 prosentilla yrityksistä oli viime vuonna rekrytointivaikeuksia.

Kiskokaluston valmistaja Transtech kertoo palkanneensa viime vuonna lähes 200 ihmistä, joista osa on myös vuokratyöntekijöitä. Yhtiön tehdas sijaitsee Kajaanin Otanmäessä.

– Työvoiman saanti ja kohtaaminen on tullut koko ajan haastavammaksi, vaikka Kainuun työttömyys on korkealla. Tämän takia yrityskohtaista muunto- ja täydennyskoulutusta tulisi olla enemmän, toimitusjohtaja Lasse Orre sanoo Verkkouutisille.

Yrityksellä on tällä hetkellä avoinna kymmeniä hitsarien, särmääjien ja metallihenkilöiden paikkoja. Orren mielestä tilanteen ratkaiseminen vaatii myös lisäresursseja koulutukseen.

– Metallialan peruskoulutus on ajettu Suomessa alas, eikä osattu varautua nopeaan talouden elpymiseen. Tämän takia sekä nuorten että jo työelämässä olleiden henkilöiden koulutus 2–6 kuukauden oppijaksoilla olisi tärkeää yritysten kasvun tukemiseksi, Orre toteaa.

Myös ulkomaisen työvoiman rekrytoinnin helpottaminen voisi Orren mukaan auttaa suomalaisyritysten tilannetta.

Hallitus päätti kehysriihessä ohjata yhteensä 54 miljoonaa euroa työvoimapulasta kärsivien alojen koulutustoimintaan. Summasta 24 miljoonaa varataan yrityslähtöisiin työvoimakoulutuksiin ja kymmenen miljoonaa muuntokoulutuksiin.

Ammatillisessa koulutuksessa lisätään työvoimapoliittista koulutusta ja toteutetaan pilotti, jossa luodaan malli alanvaihdon täsmäkoulutuksiin.

Tutkinnon osien tai sitä pienempien kokonaisuuksien eli moduulien painoarvoa tullaan lisäämään korkeakoulujen taloudellisessa ohjauksessa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt