Pekka Lundmark. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Yritysjohtaja HS:lle: Joukkopsykoosi lamauttaisi talouden

Nokian tuleva toimitusjohtaja Pekka Lundmark kehottaa jatkamaan kuluttamista ja talouden pyörittämistä kaikin keinoin.

Fortumin toimitusjohtaja, Nokian tuleva toimitusjohtaja Pekka Lundmark arvioi epidemian rajoitustoimien iskeneen ennennäkemättömällä voimalla pk-yrityksiin.

– Hätä on siellä erittäin suuri. Meillä ei ole koskaan aikaisemmin edes finanssikriisin aikana ollut tilannetta, jossa talous pysähtyy näin yhtäkkiä kuin seinään, Lundmark sanoo Helsingin Sanomille.

Noin 200 000 työntekijää on jouduttu asettamaan yt-neuvottelujen piiriin puolentoista viikon aikana.

Talousvaikutusten ennustetaan iskevän suuriin yrityksiin hieman hitaammin kuin palvelusektorille. Kiinan karanteenitoimia seurannut tuotannon lasku tammi–maaliskuussa on aiheuttanut monille mittavia ongelmia.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n puheenjohtajana toimiva Pekka Lundmark toivoo, ettei pelko lamauttaisi myös sellaisia talouden toimijoita, joihin kriisi ei vaikuta suoraan.

– Ei kaikilla yrityksillä mene huonosti. Nyt olisi hirveän tärkeätä, että emme luo joukkopsykoosia, jossa kaikki lopettavat talouden pyörien pyörittämisen. Niiden yritysten ja kuluttajien, joilla suinkin on siihen mahdollisuus, kannattaisi jatkaa kuluttamista ja talouden pyörittämistä kaikin keinoin, Lundmark toteaa.

Hänen mukaansa koronaviruksen aiheuttamasta talouskriisistä ei tulla selviämään ilman suurta elvytystä.

– Kolikon kääntöpuoli on tietysti se, että meidän valtiontalous ei ole ollut kovin hyvässä kunnossa tähänkään asti. Tämä tulee lisäämään valtionvelkaa dramaattisesti, Pekka Lundmark sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt