X
SULJE MAINOS

Yritys kielsi sähköpostit ja kokoukset ja luopui päälliköistä. Miten kävi?

36 työntekijän teknologiayhtiö teki vallankumouksen työskentelytavoissaan.

Meksikolaisen teknologiayhtiö MT Onlinen perustajat, professorit Christian Renella ja Hernan Amiune kirjoittavat Venture Beatissa yhtiönsä kokemuksista. Heillä työskentelee pääasiassa koodaajia.

Yrittäjät kertovat koko yhtiön voineen siirtyä nelipäiväiseen työviikkoon. Sitä edelsi luopuminen täydellisesti sähköpostin käyttämisestä sisäiseen kommunikaatioon, kokousten toteaminen tarpeettomiksi ja kunkin työntekijän itsenäisyyden myöntäminen.

Yhtiö on kahdeksan vuoden ikäinen. Renella ja Amiune sanovat tuottavuutta suurimmaksi pakkomielteekseen, jota he ovat analysoineet tarkasti yksityiskohtaisesti.

Kuusi vuotta sitten yhtiö luopui sisäisistä sähköposteista, kolme vuotta sitten kokouksista ja äskettäin projektipäälliköistä.

* Heidän mukaansa sähköpostit kapseloivat tietoa. Kun kaksi työntekijää vaihtaa keskenään kommentteja, ehdotuksia tai kyselyitä, jäävät muut tiedon ulkopuolelle. Sähköposti synnyttää myös väärin painottuneen tavan edetä ilman selviä tavoitteita.

Tilalle otettiin ”kontrollipaneeli”, johon kaikilla työntekijöillä on pääsy. Siellä näkyvät kaikki yhtiön projektit ja niiden reaaliaikainen tilanne.

* Kokoukset lopetettiin täysin. Ne olivat käytännössä lähinnä työn keskeytyksiä ja veivät erityisesti päälliköiden ajan. Ongelmatilanteita varten otettiin käyttöön ryhmäkommunikointiin tarkoitettu chattiohjelma.

* Yhtiö saattoi lopulta luopua myös päälliköistä. ”Emme tarvitse jotakuta kontrolloimaan edistymistämme, koska kaikki on online ja näkyvissä kaikille työkumppaneillemme”, professorit kirjoittavat.

He kertovat palkkaavansa enää vain proaktiivisia insinöörejä, joita ei tarvitse koko ajan kontrolloida. Heille tarjotaan myös tulevaisuudessa yhtiön osakkeita.

– Meidän tavassamme nähdä maailma ei täysikasvuista tarvitse johtaa. Me olemme kaikki aikuisia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt