Verkkouutiset

Yrityksille suurin vastuualoite

BLOGI

Kirjoittajan mukaan yritykset voivat ottaa suuremman roolin yhteiskunnallisessa vastuunkannossa.
Lenita Toivakka
Lenita Toivakka
Lenita Toivakka on entinen kansanedustaja ja ex-ministeri. KTM, hallitusammattilainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Australian metsäpalot, Amazonin palot, tulvat ja voimistuneet tuulet aiheuttavat vahinkoa, surua ja huolta. Ilmasto lämpenee, haluaa sitä uskoa tai ei. Osa valtioista on irtisanoutunut kansainvälisistä sopimuksista tai yrittää muunnella niitä itselleen helpommiksi. Surullista on, että juuri Australia, Yhdysvallat ja Brasilia ovat vastustaneet ilmastonsopimuksen tiukennuksia ja siten ilmastonmuutoksen hillitsemistä. Luonto, ihmiset ja eläimet kärsivät poliittisten päättäjien piittaamattomuudesta.

Syksyllä julkaistun Agenda 2030 seurantaraportin mukaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteet eivät etene odotetusti. Ilmaston muutos, luonnon monimuotoisuuden kato ja kasvava jäteongelma jarruttavat merkittävästi muidenkin tavoitteiden saavuttamista. Ongelmat ylittävät valtioiden rajat siksi kansainväliset sopimukset ja kansainvälinen yhteistyö on välttämätöntä. Raportin pääviesti on, että vaikka maailman kestävän kehityksen tila on vakava, asioihin voi ja täytyy vaikuttaa.

Politiikka on rikki, näin on joskus sanottu ja tältä se näyttäytyy nyt. Suomessa hallituksella on kunnianhimoinen ilmasto-ohjelma, mutta sen edistäminen tuntuu takkuiselta. Kun poliittiset päättäjät eivät kykene tekemään päätöksiä, on tärkeää, että muut toimijat yhteiskunnassa tarttuvat toimeen. Yritykset voivat ottaa suuremman roolin yhteiskunnallisessa vastuunkannossa.

Yrityksissä on löydetty ja haetaan intensiivisesti lisää ratkaisuja globaaleihin ympäristöhaasteisiin. Suomalaiset yritykset kehittävät jatkuvasti uusia teknologioita ja puhtaita ratkaisuja, joiden avulla maat voivat vähentää päästöjään. Globaalit markkinat kasvavat vauhdilla ja moni yrityksistämme on puhtaiden ratkaisujen tarjoamisen myötä oivaltanut oman liiketoimintansa tulevaisuuden menestysreseptin.

On vaikea jatkossa kuvitella toimialaa, jossa kuluttajat tai sijoittajat eivät kyselisi yrityksen arvoja ja vastuullisuustekoja. Vastuullisuuteen panostava yritys katsoo luottavaisemmin tulevaisuuteen. Työkaluja vastuullisen liiketoiminnan vahvistamiseksi on tarjolla eri kokoisille yrityksille.

YK:n Global Compact aloite haastaa yrityksiä mukaan tekemään työtä kestävän kehityksen ja kestävän kasvun puolesta. Global Compact on maailman suurin yritysvastuualoite, joka toimii 161 maassa. Aloitteeseen on maailmanlaajuisesti sitoutunut yhteensä 10[nbsp]000 yritystä, Suomessa mukana on 88 yritystä. Suomen verkosto käynnistyi viime vuonna ja vuoden 2020 alussa sille palkattiin ensimmäinen pääsihteeri. Suomessa verkosto toimii Keskuskauppakamarin yhteydessä.

Global Compact verkosto edistää ja kehittää yritysten ja yhteisöjen ekologista, sosiaalista ja taloudellista vastuuta. Koska YK on globaali, arvostettu toimija, verkosto tarjoaa yritykselle vastuullisuuden viitekehyksen, jonka periaatteet ja kestävän kehityksen tavoitteet tunnetaan kaikkialla maailmassa. Global Compact jäsenyys on yrityksen julkinen lupaus vastuulliseen liiketoimintaan. Jäsenyyden edellytyksenä on aina toimitusjohtajan sitoutuminen ja vastineeksi yritys saa käyttöönsä työkaluja ja tukea vastuullisen liiketoiminnan kehittämiseksi sekä pääsyn laajaan kansainväliseen verkostoon.

Poliittisessa järjestelmässä on kestävän kehityksen tavoitteiden edistämisen osalta maailmalla paljon epävarmuutta, jopa vastustusta. Yrityksillä on nyt hyvä paikka nousta esiin ja kantaa näkyvämmin yhteiskunnallista ja globaalia vastuuta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)