Energiayhtiö Helenin Hanasaaren voimalaitos ja hiilikasa Helsingissä. Voimalaitos suljetaan vuonna 2024. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Yrityksiä varoitetaan tulevaisuudesta, jos ne eivät vähennä päästöjään

Ilmastonmuutos mullistaa WWF:n mukaan yritysten toimintaympäristön ja talouden.

Kansainvälisesti 285 yritystä on tuoreen Science Based Targets -raportin mukaan sitoutunut vähentämään päästöjään 68 hiilivoimalan verran, kertoo ympäristöjärjestö WWF.

Science Based Targets -aloitteeseen on tähän mennessä sitoutunut 15 yritystä Suomesta. Aloitteen ovat perustaneet WWF, YK:n Global Compact -vastuullisuusaloite, CDP-järjestö ja World Resources Institute.

Aloite tarjoaa WWF:n mukaan yrityksille työkalun, jonka avulla ne voivat laatia ilmastotoimensa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden mukaisesti.

Aloitteesta kansainvälisessä WWF:ssä vastaavan Alexander Farsanin mukaan ilmastotieteen mukaisesti toimiminen kulkee käsi kädessä menestyvän yritystoiminnan kanssa.

– Ilmastonmuutos mullistaa yritysten toimintaympäristön ja talouden. Jos yritykset eivät vähennä päästöjään, niiden toimintamahdollisuudet murenevat tulevaisuudessa, hän varoittaa tiedotteessa.

Suomalaisista yrityksistä kunnianhimoisimmat, selvästi alle kahden tai 1,5 asteen lämpenemisrajan mukaiset tavoitteet ovat WWF:n mukaan Elisalla, Nokialla ja SOK:lla. Myös Alma Media, Kesko, Metso, Outokumpu, Outotec, Stora Enso ja UPM-Kymmene ovat saaneet tavoitteensa hyväksytettyä. Näiden lisäksi tavoitteita ovat asettamassa Lassila & Tikanoja, Metsä Board, Nokian Renkaat, Tokmanni ja Valio.

WWF:n ohjelmapäällikkö Jussi Nikulan mukaan lisää edelläkävijäyrityksiä tarvitaan.

– Raskaan teollisuuden prosessien muuttaminen vähähiilisiksi on ratkaisevaa. Aloitteeseen kaivattaisiin lisää esimerkiksi energia-, rakennus- ja kiinteistöalan yrityksiä sekä liikenneyhtiöitä. Tulevaisuudessa voimme tarjota ilmastotieteeseen perustuvan työkalun myös sijoittajille, Nikula kertoo.

Hänen mukaansa yhtiöiden ilmastovastuu ei ole uskottavaa ilman tieteeseen perustuvia päästövähennystavoitteita, joista on nyt tulossa liiketoiminnan standardi.

– Kehitystä vauhdittaa se, että osa jo sitoutuneista yhtiöistä vaatii tieteen mukaisia ilmastotavoitteita myös alihankintaketjujensa yrityksiltä, Nikula toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt