Verkkouutiset

Teknologiateollisuuden työmarkkinasyksy on menossa myrskyisäksi. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

”Yritykset uudistavat, ay-liikkeen huuto ja vääristely jatkuu”

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi syyttää ay-liikettä neliraajajarrutuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi ei allekirjoita SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan näkemystä teknologiateollisuuden tilanteesta. Romakkaniemen mukaan ay-liike yrittää estää kehityksen kohti paikallista sopimista.

– Sopimusjärjestelmän romutus ja jatkoksi työehtojen leikkaukset. Kovin repivää on työnantajan toiminta teknologiateollisuudessa, Jarkko Eloranta ryöpytti Twitterissä.

Juho Romakkaniemi näkee tilanteen varsin toisin.

– Tässä on vuosikymmeniä yritetty uudistaa työmarkkinoita paikalliseen sopimiseen suuntaan. Ay-liike on ollut neliraajajarrutuksessa, Romakkaniemi vastaa.

Hänen mukaansa Suomen verrokkimaat uudistuivat globalisaation myötä.

– Nyt kun sitten yritykset hallitusti uudistavat, sama ay-liikkeen huuto ja vääristely jatkuu, Romakkaniemi jatkaa.

Jarkko Eloranta viittasi tästä löytyvään Helsingin Sanomien juttuun. Siinä kerrottiin teknologiateollisuuden olevan umpikujassa jo ennen neuvotteluja. Nykyiset työehtosopimukset umpeutuvat marraskuun lopussa ja kiistaa on esimerkiksi siitä, jatketaanko vanhoilla työehdoilla joulukuussa, mikäli alalle ei ole saatu uutta työehtosopimusta. Työnantajapuolella on oltu sitä mieltä, etteivät vanhat ehdot päde sopimuksettomassa tilassa. Työntekijäliitot taas katsovat, että entistä sopimusta noudatetaan siihen asti, että uusi syntyy.

”Kiire tulee”

Teknologiateollisuus ry irtautui keväällä yleisistä työehtosopimusneuvotteluista ja perusti uuden Teknologiateollisuuden työnantajat -yhdistyksen, jonka on määrä hoitaa neuvottelut tästä syksystä alkaen. Yhdistyksen ulkopuolelle jäävät yritykset hoitavat neuvottelut yrityskohtaisesti.

Yhdistyksen toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi vastaa SAK:n Jarkko Elorannalle, että yhdistys on valmis neuvottelemaan valtakunnalliset työehtosopimukset.

– Uhkakuvia ja leikkauksia esittelevät yksin muut kuin työnantajien edustajat. Yhdessä voidaan rakentaa rauhallista tulevaisuutta, hän sanoo.

Jarkko Eloranta toteaa taas toivovansa työnantajien yhdistykselle ”laajaa edustavuutta”.

– Se on ensimmäinen ja välttämätön ehto neuvottelujen etenemiselle. Kiire tulee joka tapauksessa, hän jatkaa.

Teknologiateollisuuden työnantajat tiedotti viime viikolla, että siihen on liittynyt tähän mennessä 391 yritystä, joiden piirissä työskentelee 84[nbsp]000 työntekijää ja toimihenkilöä. Yhteensä teknologiateollisuus työllistää noin 320[nbsp]000 ihmistä.

Toistaiseksi työntekijäpuoli on pitänyt yhdistyksen jäsenmäärää ja toimintaa niin pienenä, etteivät neuvottelut kannata.

Yhdistys käsittelee jäsenhakemuksia seuraavan kerran lokakuun 27. päivänä.

– On tärkeää, että yrityksissä keskustellaan erilaisista sopimisen vaihtoehdoista eli onko yritykselle parempi vaihtoehto yrityskohtainen tes vai liittyminen Teknologiateollisuuden työnantajiin ja sitä kautta valtakunnalliseen työehtosopimukseen. Jos yritys on kuitenkin jo tehnyt päätöksen liittyä työnantajayhdistykseen, jäsenhakemus kannattaa laittaa vireille, Jarkko Ruohoniemi totesi tiedotteessa.

Hänen mukaansa ammattiliitot seuraavat jäsenmäärän kehitystä varmistaakseen sen, että työnantajayhdistyksellä on ”riittävän leveät hartiat” edustaa teknologiateollisuuden toimialoja valtakunnallisessa neuvottelutoiminnassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)