X
SULJE MAINOS
Investoinnit ovat viime vuosina painottuneet rakennuksiin. Kuvassa Uros Live -areenan työmaa Tampereella viime syyskuussa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Yritykset odottavat investointien kasvavan, jos korona kuriin

Kasvu painottuisi Elinkeinoelämän kyselyn mukaan kiinteisiin investoin­teihin ja energiaan.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n tuoreen Investointitiedustelun mukaan teollisuusinvestointien odotetaan kasvavan kuluvana vuonna viime vuodesta noin yhdeksän prosenttia 7,5 miljardiin euroon. Investointiaste jää kuitenkin EK:n mukaan matalaksi, ja vain noin neljännes investoinneista laajentaa tuotantokapasiteettia.

EK:n asiantuntija Terhi Heikkonen muistuttaa, että investointisuunnitelmien toteutumiseen liittyy kuluvana vuonna poikkeuksellista epävarmuutta.

– Mikäli koronaviruspandemiaa ei saada kuriin ja yhteiskunnan tiukkoja rajoitustoimia joudutaan jatkamaan vielä pitkälle tätä vuotta, joutuvat yritykset väistämättä myös viivästyttämään ja uudelleenarvioimaan investointisuunnitelmiaan, Heikkonen kertoo tiedotteessa.

Viime vuonna teollisuuden investoinnit vähenivät EK:n arvion mukaan vain runsaan prosentin verran, vaikka koronakriisi leimasi voimallisesti talouskehitystä. Investoinnit ovat viime vuosina painottuneet Suomessa rakennuksiin.

Tutkimus- ja tuotekehitysmenojen kasvu vain kaksi prosenttia

Kiinteiden investointien arvoksi ennakoidaan tiedustelun mukaan tänä vuonna 4,6 miljardia euroa, mikä olisi lähes 14 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Tutkimus- ja tuotekehitysmenojen kuitenkin odotetaan kasvavan vain kaksi prosenttia noin 2,8 miljardiin euroon.

Varsinkin energiateollisuudessa investointien odotetaan nousevan tänä vuonna kohtalaisen korkealle tasolle. Energiateollisuuden investoinnit kasvaisivat tänä vuonna noin 33 prosenttia ja niiden arvo olisi noin 2,2 miljardia euroa.

Teollisuuden investointiaste jää EK:n mukaan kansainvälisessä vertailussa varsin matalaksi, vain noin 21 prosenttiin. Käyttötarkoituksen mukaan tarkasteltuna noin 50 prosenttia kuluvalle vuodelle suunnitelluista investoinneista on korvausinvestointeja ja vain noin 24 prosenttia tuotantokapasiteetin laajennusinvestointeja.

– Tulevissa investoineissa tulee panostaa tuottavuuden kasvattamiseen erityisesti digitalisaation ja ympäristöystävällisyyden kautta. Etenkin tutkimus ja tuotekehitysinvestointien osalta korkean teknologian sektoreilla on avainrooli. Näilläkin aloilla kasvu saattaa kuitenkin kärsiä pidemmällä aikavälillä osaavan työvoiman saatavuusongelmista, Heikkonen arvioi.

EK:n investointitiedustelu julkaistaan kaksi kertaa vuodessa. Syksyllä tehtyyn tiedusteluun vastasi noin 220 yritystä, jotka työllistivät Suomessa noin 122 000 työntekijää. Tiedustelu on osa Euroopan komission harmonisoitua suhdannetiedustelujärjestelmää.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt