LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Yrittäjillä on rajummat tavoitteet sijoituksilleen kuin omalle yritykselleen

Monille yrittäjille oma yritys on elämätarina ja osa identiteettiä eikä sillä ei välttämättä tavoitella suoraan vaurastumista, arvelee Danske Bankin varainhoitaja.

Suuri osa yrittäjistä asettaa Danske Bankin mukaan sijoittamiselle suuremmat tavoitteet kuin yritystoiminnalleen. Pankin tekemässä kyselyssä vain kolme prosenttia yrittäjistä sanoi tavoittelevansa yritystoiminnallaan miljoonaomaisuutta. Sen sijaan yli viidennes sijoittavista yrittäjistä kertoi sijoittamisen syyksi pyrkimyksen rikastumiseen.

– Yrittäjillä yritys on monilla elämätarina ja osa identiteettiä. Sillä ei välttämättä tavoitella suoraan vaurastumista vaan taustalla on jokin vielä isompi motiivi. Yrittäjä ei aina pelkästään yritä rahan takia, mutta sijoittamisella on luontevaa tavoitella taloudellista mielenrauhaa ja vaurastumista, arvioi Danske Bankin varallisuudenhoidosta vastaava johtaja Kimmo Laaksonen tiedotteessa.

Suomalaisista 36 prosenttia kertoo sijoittavansa osakkeisiin ja arvopapereihin, kun yrittäjillä osuus on 55 prosenttia, käy ilmi Danske Bankin viime keväänä tekemästä kyselystä.

– Sijoittaminen saattaa olla yrittäjälle luontevampaa kuin muille, sillä yrittäjät ymmärtävät jo oman yritystoimintansa kautta sijoittamisen perusperiaatteet, kuten riskin ja tuoton mahdollisuuden, arvioi Danske Bankin varallisuudenhoidosta vastaava johtaja Kimmo Laaksonen tiedotteessa.

Sijoittajina yrittäjät ovat muuta väestöä aktiivisempia. Danske Bankin kyselyssä suomalaisista 36 prosenttia kertoi sijoittavansa osakkeisiin ja arvopapereihin, kun yrittäjillä osuus oli 55 prosenttia.

– Sijoittaminen saattaa olla yrittäjälle luontevampaa kuin muille, sillä yrittäjät ymmärtävät jo oman yritystoimintansa kautta sijoittamisen perusperiaatteet, kuten riskin ja tuoton mahdollisuuden, Laaksonen toteaa.

Toisaalta yrittäjille myös jää enemmän rahaa kuukausittain pakollisten menojen jälkeen. Keskimäärin suomalaiselle jää kuukaudessa 870 euroa, kun yrittäjillä tämä summa nousee 1160 euroon. Teollisuudessa toimivien yrittäjien keskiarvo on jopa 2710 euroa.

– Yrittäjillä käteen jäävä tulo on suurempi, mutta heidän riskinsä on myös merkittävästi työssäkävijää suurempi. Tällaisessa tilanteessa säästäminen ja sijoittaminen ovat järkevä tapa lisätä taloudellista mielenrauhaa, Laaksonen kertoo.

Sijoittamista harrastavista yrittäjistä 73 prosenttia mainitseekin sijoittamisen syyksi taloudellisen puskurin luomisen.

– Yrittäjillä on suurempi vastuu omasta taloudellisesta turvastaan, sillä yrittäjä huolehtii itse omasta eläkkeestään. Yrittäjät ovat kiinnostuneempia omasta kokonaistaloutensa tilanteesta kuin muut suomalaiset. Valtaväestöstä peräti neljännes ei ole koskaan tarkastellut eläkkeensä riittävyyttä, kun yrittäjillä tämä luku on vain 10 prosenttia, Laaksonen huomauttaa.

Suomessa toteutettuun kyselyyn vastasi maalis-huhtikuussa yhteensä 3035 yli 18-vuotiasta Pohjoismaissa vastaajia oli yhteensä noin 16 000. Suomessa tutkittiin erikseen myös yrittäjien taloudellista mielenrauhaa. Tutkimukseen vastasi 301 yrittäjää.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt