Yrittäjillä olisi järjestönsä mielestä paljon annettavaa sote-uudistuksessa. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

”Yrittäjien osaamista ja työvoimaa ei haluta käyttää”

Hallituksen kustannustuki ei vastaa tarvetta, arvioi Suomen Yrittäjät.

Suomen Yrittäjät pitää hallituksen esittämää kustannustukea tervetulleena, mutta liian alhaisena. Lisäksi tukea olisi tarvittu jo heti kriisin puhjettua.

– Kustannustuki on tervetullut. Taso jää kuitenkin liian alhaiseksi ja väliinputoajien määrä tulee olemaan liian suuri, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen toteaa tiedotteessa.

Kuismasen mukaan kustannustukeen varattu 300 miljoonaa on auttamatta liian pieni summa. Yrityskentän akuutti tarve liikkuu noin puolen miljardin euron kieppeillä.

Hallitus kertoi perjantaina myös sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta. Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtajan Anssi Kujalan mukaan hallituksen sote-esitys on iso pettymys, mutta ei yllätys.

– Hallituksen kaikki keskeiset linjaukset summattuna johtavat siihen, että yrittäjien osuutta palvelun tuottajina halutaan vähentää, hän arvioi.

Sosiaali- ja terveyspalveluyrittäjillä olisi Kujalan mielestä paljon annettavaa sote-uudistuksessa.

– Tätä osaamista ja työvoimaa ei nyt haluta käyttää, hän toteaa.

Esitetty uudistus ei sisällä järjestämisen ja tuottamisen erottamista.

– Järjestämisen ja tuottamisen erottaminen olisi tuonut kaikki tuottajat omistuspohjasta riippumatta samalla viivalle. En usko, että linjaus on palveluiden käyttäjienkään toive, sillä suomalaiset haluavat itse valita keneltä sote-palveluita hankkivat. Vain kilpailu jalostaa, sotessakin. Kujala painottaa.

Esityksen mukaan sote-maakunnalla on oltava järjestämisvastuunsa toteuttamisen edellyttämä riittävä oma tuotanto. Kujala pitää hämmentävänä vaatimuksena, että maakuntia edellytetään pitämään varmuuden vuoksi tuplatuotantoa perustuslakivaliokunnan lausuntoihin vedoten.

– Perustusvaliokunnan lausunnot ovat aina yhden lakiehdotuksen tulkintaa. Vanhat lausunnot antavat raameja, mutta eivät kerro yksiselitteisesti, mikä on oikein ja mikä ei. Ainakaan niistä ei pidä vetää yhtä suoraa johtopäätöstä, hän huomauttaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt