Verkkouutiset

Yrittäjät vaativat pelastusta turhilta konkursseilta

Yrittäjien mukaan konkurssilain väliaikaista muutosta pitää jatkaa koronakriisin yli.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunta muutti keväällä konkurssilakia väliaikaisesti siten, että rajoitetaan velallisen asettamista konkurssiin velkojan hakemuksesta. Velallista ei oleteta maksukyvyttömäksi sillä perusteella, että tämä ei ole viikon kuluessa velkojan maksukehotuksesta maksanut velkojan selvää ja erääntynyttä saatavaa. Lakimuutos on voimassa lokakuun loppuun saakka.

– Osin konkurssien määrää on varmasti kyetty lakimuutoksella vähentämään, sillä konkurssien määrä väheni tammi-heinäkuussa 2020 edellisvuodesta kuusi prosenttia. Myös muilla valtionhallinnon toimilla, kuten verottajan myöntämillä maksujärjestelyillä ja erilaisilla kriisituilla on ollut vaikutusta, työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.

Konkurssilain muutosta on kritisoitu muun muassa sillä, että normaalisti konkurssiin ajautuneet yritykset voivat muutoksesta edelleen velkaantua ja aiheuttaa näin velkojille vahinkoa. Velkoja voi kuitenkin edelleen hakea velallista yritystä konkurssiin, jos velallinen on muuten kuin tilapäisesti kykenemätön maksamaan laskujaan.

– Konkurssit kuuluvat markkinatalouteen, mutta nyt tilanne on täysin poikkeuksellinen. Kun yritysten myynti on koronakriisin takia vähentynyt, on selvää, että maksuvaikeudet lisääntyvät tilapäisesti. Konkurssi kuitenkin edellyttää, että yritys on ollut maksuvaikeuksissa jo koronakriisiä pitemmän aikaa, Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen muistuttaa.

Yrityksen taloudellisiin häiriötilanteisiin kannattaa hakea neuvoja ja apua heti, kun huomaa taloustilanteensa heikkenevän. Mitä nopeammin yrittäjä lähtee ratkomaan talousvaikeuksiaan, sitä todennäköisemmin yritystoiminta saadaan tervehdytettyä.

Osalle yrityksistä kriisi on vasta tulossa

Suomen Yrittäjien, työ- ja elinkeinoministeriön ja Finnveran Pk-yritysbarometrin mukaan koronakriisi ei ole yritysten osalta vielä ohi. Poikkeuksellisen kevään seurauksena pienten ja keskisuurten yritysten kassatilanne on heikentynyt voimakkaasti alkuvuodesta.

Lähes 20 prosenttia yrityksistä kertoi vaikeuksista hoitaa maksujaan viimeksi kuluneen kolmen kuukauden aikana. Barometrin tulosten valossa myös odotukset liikevaihdon kehityksestä laskivat jyrkästi, samoin investointeja vähennetään.

– Osa yrityksistä kohtaa koronakriisin vasta nyt syksyllä. Teollisuuden ja rakentamisen toimialat ovat vasta menossa kohti vaikeampia aikoja, Makkula huomauttaa.

– On tärkeää, että koronakriisin takia tilapäiseen maksukyvyttömyyteen ajautuneet yritykset saavat poikkeussäännöksen luomaa turvaa riippumatta siitä, missä vaiheessa kriisiä maksuvaikeudet syntyvät. Tästä syystä tilapäisen lakimuutoksen on oltava voimassa riittävän pitkään. On selvää, että perusteet jatkaa poikkeuslainsäädäntöä on olemassa, Makkula toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)