X
SULJE MAINOS
Mikael Pentikäinen. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Yrittäjät: Riittävä kustannustuki on tarpeen

Kustannustuki on ehdottomasti tarpeen, ja sitä on oltava riittävästi, Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Hallitus kertoi maanantaina peruslinjat koronasta kärsiville yrityksille jaettavasta kustannustuesta. Lakiesitys on määrä antaa eduskunnalle torstaina 4. kesäkuuta, jolloin myös tuen yksityiskohdista ja toimialarajoista kerrotaan.

– Hallituksen linjaamassa mallissa on hyviä aineksia. Moni yksityiskohta on kuitenkin edelleen auki, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Hallitus ei ole esimerkiksi kertonut, miten paljon tukea on saatavilla. Julkisuudessa on arvioitu, että tuki olisi laajuudeltaan noin puoli miljardia euroa. Jos näin on, kustannustuki uhkaa jäädä Yrittäjien mukaan riittämättömäksi, ja jättää edelleen tarpeen toimialakohtaisille tukiohjelmille.

– Ei ole järkevää rajata toimialoja pois. On esimerkiksi rakennusalan yrityksiä, jotka ovat erikoistuneet ravintola- tai tapahtumarakentamiseen. Ne uhkaavat jäädä vaille sekä ravintola- että kustannustukea. Onneksi hallitus lupaa myös erillisväylän näitä yrityksiä varten. Erillisväylä on tehtävä mahdollisimman joustavaksi, koska näiden yritysten määrä tulee olemaan merkittävä, , Pentikäinen arvioi.

Yrittäjien mukaan on tärkeä hoitaa yritysten auttaminen hallinnollisesti helposti ja läpinäkyvästi, sillä myös terveiden yritysten tilanne on heikentynyt.

Hallitus kertoi, että Business Finlandin ja Elyjen jakamia kehittämistukia voi hakea vielä viikon.

– Kannustamme yrityksiä hakemaan näitä tukia, jos yritys täyttää tuen kriteerit, SY:n pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo.

Hän muistuttaa, että yritystukia ei jaeta tässä ennenkokemattomassa kriisissä vain yritysten ja yrittäjien takia, vaan siksi, että yritykset pystyisivät vastakin tarjoamaan työtä ja rahoittamaan suomalaista hyvinvointimallia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt