Verkkouutiset

Ammattiliitto eivätkä esimerkiksi lakkovahdit voi estää ketään tulemasta töihin. Jos näin toimitaan, syyllistytään lain vastaiseen toimintaan. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Yrittäjät muistuttaa: Lakkoon ei ole pakko osallistua

Jokaisella työntekijällä on halutessaan oikeus tehdä työtä, toteaa Suomen Yrittäjät.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ovat jättäneet lakkovaroituksen neljään mekaanisen metsäteollisuuden yrityksiin. Ensimmäisen lakon on määrä alkaa mekaanisessa metsäteollisuudessa tänään torstaina.

Suomen Yrittäjien mukaan Teollisuusliitto toteaa viestinnässään ja työpaikoille jakamissaan ilmoituksissaan, että lakon piirissä ovat kaikki työpaikalla sovelletun työehtosopimuksen mukaiset työt ja lakko koskee kaikkia töitä katsomatta työntekijän tehtävää tai sitä, onko henkilö Teollisuusliiton jäsen vai ei.

– Teollisuusliiton antamat tiedot ovat valitettavasti virheellisiä. Suomessa on lakko-oikeus, mutta työntekijällä ei ole velvoitetta osallistua lakkoon. Jokaisella työntekijällä on halutessaan oikeus tehdä työtä, eikä Teollisuusliitto sitä voi estää. Ei ole lain vastaista, jos ei osallistu lakkoon, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.

Jos työntekijät haluavat tulla töihin, työpaikoilla voidaan tehdä työtä aivan normaalisti, vaikka ammattiliitto olisi lakon julistanut.

Jos ammattiliittoon kuuluva eli järjestäytynyt työntekijä ei noudata liiton julistamaa lakkoa, voi noudattamatta jättämisellä olla ainoastaan yhdistysoikeudellisia seuraamuksia eli esimerkiksi yhdistyksestä erottaminen. Liittoon kuulumattomalle työntekijälle liitto ei voi kohdistaa mitään seuraamuksia.

– On päivänselvää, että työt eivät ole lakossa. Työnantajalla on oikeus jatkaa toimintaansa myös työtaistelun aikana. Tämä voi tapahtua esimerkiksi lakon ulkopuolella olevien työntekijöiden, alihankkijoiden tai vuokratyövoiman avulla. Suomessa perusoikeuksia ovat myös elinkeinovapaus ja oikeus työhön.

Yrittäjät korostaa, että ketään ei saa syrjiä, kohdella epätasa-arvoisesti tai kiusata sen perusteella, että käyttää lakko-oikeuttaan eikä myöskään sillä perusteella, että ei halua kyseistä oikeutta käyttää.

– Liitto eivätkä esimerkiksi lakkovahdit voi estää ketään tulemasta töihin. Jos näin toimitaan, syyllistytään lain vastaiseen toimintaan. Pitää muistaa, että lakkoon osallistuvalle työntekijälle ei makseta palkkaa. Makkula toteaa.

– Mikäli työnantaja huomaa, että niihin työntekijöihin kohdistuu epäasiallista käytöstä, jotka eivät halua osallistua työtaisteluun ja haluavat tulla töihin, kuten esimerkiksi uhkailua tai kiusaamista, on työnantajalla oikeus ja velvollisuus puuttua tällaiseen toimintaan. Lakko tai siihen osallistumatta jättäminen ei oikeuta ketään käyttäytymään epäasiallisesti toisia työntekijöitä kohtaan, hän jatkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)