Mikael Pentikäinen. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Yrittäjät huolissaan astumisesta holtittomaan talouspolitiikkaan

Yrittäjät on huolissaan Suomen kansantalouden tilasta ja finanssipolitiikan virityksestä.

– Hallituksen pitäisi tiukentaa finanssipolitiikkaansa ja tehdä aitoja työllisyyttä vahvistavia työmarkkinareformeja. Investointiohjelmassa on hyviä aineksia, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvioi hallituksen talousarvioesitystä.

Hänen mukaansa nyt pitäisi varautua hitaamman kasvun aikaan ja joskus väistämättä iskevään talousshokkiin ja laittaa julkista taloutta kuntoon.

– Menoja lisätään liian kevyellä kädellä. Toivottavasti emme astu holtittoman talouspolitiikan tielle, Pentikäinen sanoo.

Hallituksen budjettiesitys ensi vuodelle on kaksi miljardia euroa alijäämäinen. Valtion velka nousee siis ensi vuonna arviolta 109 miljardiin.

– On vaikea nähdä, että 2023 saavutetaan julkisen talouden tasapaino. Aika nopeasti kuopataan Juha Sipilän (kesk.) hallituksen talouspoliittinen perintö, Pentikäinen arvioi.

Pentikäinen kaipaa vaikuttavia työmarkkinareformeja. Olennaista olisi saada työvoiman ulkopuolelta väkeä työmarkkinoille. Parhaassa työiässä olevia eli 25–64-vuotiaita on työvoiman ulkopuolella noin 450 000.

– Olisi tarvittu vaikuttavia työllisyyspäätöksiä. Nyt toistetaan pääasiassa hallitusohjelman linjauksia. On huolestuttavaa, että yksityisen sektorin palveluksessa olevien työntekijöiden määrä laskee. Tilanne on kestämätön, Pentikäinen sanoo.

Hänen mukaansa palkkatuen uudistaminen ja rekrytointituki ovat tarpeen, mutta eivät ole rakenteellisia uudistuksia.

– Pitää olla rohkeutta uudistaa työttömyys- ja sosiaaliturvaa sekä avata ovia ulkomaiselle työvoimalle. Erityisen tärkeää on lisätä työelämän sääntelyn joustavuutta ja paikallista sopimista. Keväälle 2020 on saatava vaikuttavia ehdotuksia.

Pentikäinen muistuttaa, että työllisyystyöryhmät ovat paljon vartijoita.

– Yrittäjät haluaa olla mukana etsimässä ratkaisuja, joilla on aidosti vaikutusta. Jos ryhmissä ei saada tuloksia, hallituksen pitää ottaa ohjat käsiinsä ja toteuttaa reformeja, hän sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt