Yrittäjien mielestä on kohtuutonta, jos ei saa tukea siksi, että toimialaluokka on väärä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Yrittäjät haluavat koronatukeen korjauksia

Alkukesästä lanseerattu kustannustuki koronan takia ei Yrittäjien mukaan ottanut riittävästi huomioon yritysten erilaisuutta.

Suomen Yrittäjät on tyytyväinen, että hallitus on aikeissa jakaa uudestaan kustannustukea koronakriisistä kärsiville yrityksille. Hallituksen esityksessä on järjestön mielestä kuitenkin muutamia kohtia, joita on korjattava.

Yrittäjien mukaan tukijakson ajankohdan määrittämisessä pitää ottaa huomioon toimialakohtaiset erot. Yritykselle tulee antaa mahdollisuus valita kahden kuukauden tukijakso alkaen kesäkuun alusta ja päättyen esimerkiksi marraskuun loppuun.
Liikevaihdon vertailuajankohdaksi pitää määrittää tukikautta vastaava ajankohta vuonna 2019.

Ehdotus liikevaihdon 20 000 euron minimirajan poistamisesta on Yrittäjien mukaan perusteltu. Hyväksyttävän tuen alaraja on laskettava 1000 euroon.

– Näin taataan se, että kustannustuki saavuttaa myös sitä eniten tarvitsevat yritykset. Tukeen pitää olla oikeutettu, vaikka osakepääomasta on jäljellä 25 prosenttia, pääekonomisti Mika Kuismanen toteaa tiedotteessa.

Jos tuen alarajaa ei lasketa 1000 euroon, yksinyrittäjätuki on Kuismasen mielestä ehdottomasti lanseerattava uudelleen.

Kuismanen pitää myös kohtuuttomana, jos tukea ei saa siksi, että toimialaluokka on väärä. Hänen mielestään on huomattava, että yrityksen toiminta on voinut muuttua paljon siitä, kun toimialaluokka on päätetty, eikä sitä ole pidetty ajan tasalla.

– Tuen rajaaminen toimialakohtaisesti on osoittautunut hankalaksi. On totta, että ilman toimialarajausta tuen kohdentumisen tarkkuus kärsii. Olennaista on kuitenkin se, että yrityksen, jonka liikevaihto on laskenut yli 20 prosenttia koronakriisin takia, tulisi olla kustannustuen piirissä, hän painottaa.

Kustannustuen yläraja tulee Yrittäjien mukaan korottaa 750 000 euroon ja Business Finland- ja Ely-tukien yhteensovittamisesta luopua.

– Kuitenkin niin, että EU:n tilapäisten valtiontukisääntöjen mukaan COVID-19-tukien yhteismäärä ei ylitä 800 000 euron enimmäismäärää yritystä kohden eikä muodostu ylikompensaatiota, Kuismanen tarkentaa.

Ensimmäinen kustannustuki ei Yrittäjien mukaan ottanut riittävästi huomioon yritysten erilaisuutta.

– Hyvässä tukijärjestelmässä eri yhtiömuotoja ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan. Myös ammatinharjoittajien palkkakustannukset tulee saattaa tuessa huomioitavaksi aivan kuten yhtiömuotoisen yrittäjän palkat, Kuismanen vaatii.

Hallitus lanseerasi alkukesästä yrityksille yleisen kustannustuen, jotta ne selviytyisivät yli koronakriisin. Tuen hakuaika päättyi elokuun lopussa. Nyt hallitus on jatkamassa tukea. Lausuntokierros hallituksen lakiesityksestä päättyy tänään keskiviikkona.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt