Verkkouutiset

Yrittäjät: Hallitus joutuu ottamaan vastuun työllisyydestä

Hallituspuolueet arvioivat uutta tilannetta keskiviikkona.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työmarkkinajärjestöt Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Kuntatyönantajat, Akava, SAK ja STTK eivät päässeet sopuun määräajassa toimenpiteistä yli 55-vuotiaiden työllisyyden parantamiseksi.

Hallitus pyysi marraskuun loppuun mennessä järjestöiltä esityksiä toimista, joilla olisi saatu 10[nbsp]000–12[nbsp]000 uutta työpaikkaa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) vakuutti maanantaina, että hallitus tekee tarvittavat ratkaisut.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan hallitus ulkoisti valmistelun korporaatioille, koska asia on poliittisesti erittäin hankala ja se halusi antaa järjestöille mahdollisuuden näyttää roolia.

– Siksi hallitus oli ymmärrettävästi pettynyt, kun järjestöt eivät pystyneet sopimaan ohjelmasta, Pentikäinen kirjoittaa blogissaan.

Hän toteaa, että hallitukselle olisi ollut poliittisesti helpompi viedä läpi ohjelma, joka on muiden tekemä ja järjestöjen valmiiksi kuittaama.

– Nyt se joutuu ottamaan vastaan kansalaisten kritiikin suoraan itse. Ministereiden ensikommentit osoittavat, että päätöksenteosta ei tule helppoa.

Pentikäinen kysyy, mitä prosessista voi oppia?

– Ensiksi pitää nähdä, että kaksikantainen valmistelu kuuluu menneeseen maailmaan eikä siihen pidä yrittää väkisin palata. Hallituksen pitää kantaa vastuu työllisyystoimista itse. Valmistelua voi ja kannattaa tukea laadukkaalla kolmikantaisella valmistelulla, johon osallistuvat hallituksen johdolla kaikki ne tahot, joita asia koskee, Pentikäinen toteaa.

Hän huomauttaa, että kolmikantainen valmistelu ei tuo välttämättä yksimielisiä tuloksia, mutta hyvin tehtynä se tuottaa hallituksen pöydälle erilaisia vaihtoehtoja, joiden pohjalta voidaan tehdä laadukasta lainsäädäntöä.

– Esimerkiksi eläkeputken poisto ei ole missään tapauksessa asia, joka koskee vain työmarkkinoiden perinteisiä keskusjärjestöjä. Nyt neuvottelupöydän ympärillä kukaan ei edustanut ammattiliittoihin kuulumattomia eli järjestäytymättömiä työntekijöitä tai työnantajia, jotka eivät kuulu EK:n jäsenliittoihin. Siksi esimerkiksi ylivoimainen valtaosa työnantajayrityksistä oli valmistelun ulkopuolella, Pentikäinen toteaa.

Työllisyyspolitiikkaa ei voi ulkoistaa

Toiseksi yrittäjäjohtajan mukaan maan hallituksen pitää kantaa se vastuu, joka sille kuuluu.

– Työllisyyden vahvistaminen on talouspolitiikan ytimessä. Sitä hallitus ei voi missään oloissa ulkoistaa muille. Siksi hallituksen pitää nyt tehdä määrätietoisesti toimia, jotka vahvistavat työllisyyttä.

Pentikäisen mukaan pitää uskaltaa muun muassa uudistaa työttömyysturvaa, lisätä paikallista sopimista ja tehdä muita lain-säädännöllisiä muutoksia, jotka lisäävät eivätkä heikennä työllisyyttä.

– Tällä hetkellä valmistelussa on lähinnä työllisyyttä heikentäviä ehdotuksia. Jos työllisyys ei vahvistu, meidän on vaikea selvitä kasvaneesta velkalastista ja ikääntyvän väestön tuomasta hoitovajeesta, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)