Tyhjä lautanen ravintola Rodeo Steakhousessa Vantaalla. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Yrittäjäneuvos: Tämä on vertaansa vailla olevaa tyrimistä

Ex-kansanedustajan mukaan ravintoloiden sulkemisessa ei ole järjen hiventä.

Ex-kansanedustaja, yrittäjäneuvos Lars Gästgivars (r.) pitää ravintoloiden sulkemista järjettömänä.

– Sulkemisessa ei ole hivenenkään järkeä, eikä vaikuta koronaviruksen leviämiseen. Sen sijaan ihmiset näköjään saavat rauhassa rientää marketteihin ja Alkoon, seistä jonossa ja hengittää edessä seisovaan niskaan, kun ovat käsin keränneet makkaraa, salaattia, tomaatteja, olutta ja viiniä, Gästgivars kirjoittaa Ilkka-Pohjalaisessa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.

Gästgivars katsoo, että pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen antamissa esityksissä on paljon korjattavaa. Esimerkiksi hän nostaa henkilöstö- ja opiskelijaravintolat, jotka jätettiin hallituksen esityksessä ainoina ravintolasulun ulkopuolelle. Näin ollen ne ovat myös jäämässä ilman ravintoloille maksettavaa hyvitystä.

– Miten määritellään mikä on henkilöstöravintola ja mikä ei? Ne ovat avoinna kaikille lähes 90-prosenttisesti kuten ennen, Gästgivars sanoo.

– Muuttuuko tavallinen lounasravintola henkilökuntaravintolaksi, jos vie sulkemisajaksi anniskeluluvat viranomaisille? Ja tarjoilee ruokaa saman talon työtä tekevälle henkilöstölle, hän jatkaa.

Yökerhojen ja pubien sulkemista Gästgivars pitää perusteltuna. Hän painottaa, että siitäkin huolimatta korvausten tulisi kohdistua kaikkiin, joita sulkutoimet koskevat.

– Tässä vaaditaan solidaarisuutta. Suuret elintarvikeketjut ja valtion omistama Alko, joka nyt tekee huomattavaa voittoa ravintoloiden sulkemispakon takia ja asiakasvirtojen muutosten takia, voisivat osoittaa solidaarisuutta. Alko voisi kantaa kortensa kekoon ja rahoittaa valtiovaltaa monopolirahoillaan.

Yrittäjäneuvos ennustaa, että tällä menolla edessä on hajotettuja perheitä, itsemurhia ja vararikkoja. Hän katsoo, että hallitus käy toimillaan perusteettomasti pienyritysten kimppuun.

– Kaikki tavalliset lounasravintolat vähensivät pöytiensä ja tuoliensa lukumäärää, kun keväällä näin vaadittiin, mutta että nyt kaikki erotuksetta suljetaan, on vertaansa vailla olevaa tyrimistä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt