Yrittäjänaiset vaatii Sanna Marinin (sd.) hallituksen linjaamaan selkeästi, missä liikkeissä ei saa käydä ja määrätä ne suljettavaksi. Sulun ajalta pitää yrittäjälle korvata kulut, joita on pakko maksaa. LEHTIKUVA/JUSSI HELTTUNEN

Yrittäjänaiset: Tämä on kuolinisku monelle

Yrittäjänaisten mukaan hallituksen kaavailemat liikkumisrajoitukset iskevät kovaa naisvaltaisille palvelualoille.

Yrittäjänaiset pitää Sanna Marinin (sd.) hallituksen linjaamia liikkumisrajoituksia erittäin vahingollisina pienille erityiskaupoille ja palvelualan yrityksille.

– Jo vuosi on menty niin, että moni yrittäjä ei ole pystynyt maksamaan itselleen palkkaa vaan on sinnitellyt lähes olemattomilla tuloilla. Suurella osalla tilanne on sellainen, että yrittäjän väliaikainen työttömyyspäiväraha ei riitä asumiseen ja elinkustannuksiin. Moni yrittäjä on joutunut ottamaan velkaa omaan palkkaansa ja maksaakseen yritystoiminnan kuluja, sanoo Yrittäjänaisten toimitusjohtaja Carita Orlando.

Hän vaatii hallituksen linjaamaan selkeästi, missä liikkeissä ei saa käydä ja määrätä ne suljettavaksi.

– Sulun ajalta pitää yrittäjälle korvata kulut, joita on pakko maksaa. Vuokra ja muut kiinteät kulut juoksevat vaikka asiakkaita ei ole. Kun päätöksiä rajoituksista tehdään, on välittömästi tehtävä päätöksiä yrityksille suunnatusta tuesta. Tukea pitää saada nopeasti. Pienyrittäjillä ei ole varakassaa, millä maksetaan yrityksen kuluja tai nostetaan yrittäjän palkkaa, jolla maksetaan omat ja perheen välttämättömät kustannukset, Orlando toteaa.

Hänen mielestään ei ole hyväksyttävää, että hallitus julkisesti ilmoittaa, ettei parturissa tai kukkakaupassa ole suositeltavaa käydä.

– Tämä viimeistään on kuolinisku monelle pienyrittäjälle. Monilla naisvaltaisilla aloilla toimitaan normaalioloissakin pienellä katteella, joten mitään vararahastoja ei ole. On kohtuutonta, että hallitus rajoittaa näiden yritysten elinmahdollisuuksia ja ohjaa asiakkaat suuryrityksille, sanoo Orlando.

Yrittäjänaiset vaatii hallitukselta määräystä pienmyymälöiden ja palveluliikkeiden sulkemisesta, mikäli liikkumista ja ihmisten tapaamista on syytä rajoittaa.

– Täysin samanaikaisesti tulee yrittäjille kertoa, miten he selviytyvät tuon ajan yli ja miten yritystoiminnan juoksevat kulut korvataan. Tilanne on jo pitkään ollut näiden pienyrittäjien kannalta kestämätön, Orlando sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt