Yrittäjän mukaan Suomi säännellään kuoliaaksi – ”karmeaa ja lannistavaa”

Suomen suurin työllistäjä on Tuomo Luoman mukaan kohta sääntelyviidakon ylläpitämisen valvonta.

”Karmeaa ja lannistavaa. Yhteiskuntamme on jatkuvan kasvun hurmoksessa rakentanut oman isäntänsä syövän hirviön – sääntelyn ja byrokratian”, yrittäjä ja pitkän linjan liike-elämän ammattilainen Tuomo Luoma kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Hän viittaa esimerkkinä tähän Maaseudun Tulevaisuudessa julkaistuun lukijakertomukseen. Siinä kerrotaan Luoman mukaan, miten maaseudulla asuva perhe ei saanut rakentaa uutta taloa omalle maalleen, koska ELY-keskuksen virkamiehet kielsivät sen ”vedoten milloin mihinkin säännökseen tai pykälään”.

”Miksi näin on käynyt? Vastaus on päivänselvä: byrokratia on vastuun siirtämistä yksilöltä yhteiskunnalle. Vastuussa en ole minä virkamies. Enkä minä virkamies ole tehnyt tätä päätöstä, mutta kun laki sanoo näin”, Luoma päivittelee.

Hän kysyykin, ”voiko olla helpompaa tapaa johtaa”.

”Ei ole ihme, että siinä ammatissa on lyhimmät työajat ja pisimmät lomat”, Luoma lataa.

Tuomo Luoman mukan Suomi kulkee Zimbabwen tiellä.

”Siellä 98 prosenttia BKT:sta tulee julkiselta sektorilta. Meilläkin kohta suurin työllistäjä on tämän sääntelyviidakon ylläpitämisen valvonta. Vai ettekö ole huomanneet, että jopa retoriikka on kehittynyt tämän mukana? Joka toinen naapuri on kohta ammatiltaan jonkinlainen valvoja tai tarkastaja. Ja ylitarkastaja on henkilö, jonka vallan edessä kansan äänestämä presidenttikin vapisee”, hän toteaa.

Luoma kysyy, ovatko suomalaiset niin tyhmiä, etteivät osaa tehdä mitään ilman tarkkoja ohjeita ja kyttäämistä, tai olisiko nykyistä hyvinvointivaltioita, jos byrokratia ja sääntely olisi ollut nykytasolla kasvun vuosina.

Vastaus molempiin kysymyksiin on hänen mukaansa ”iso ei”.

”Byrokratia ja sääntely tappavat luovuuden ja innovatiivisuuden. Ne lannistavat yrittämisen. Ne tukehduttavat innostumisen. Kun innostuu niin onnistuu, kun onnistuu niin innostuu.”

Kommentit