X
SULJE MAINOS
Sähköautoja latauksessa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ympäristöministeri IS:lle: Valtio voisi taata sähköauton ostajien lainoja

Krista Mikkosen mukaan näin vastattaisiin sähköautojen kalleuteen.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) kertoo Ilta-Sanomille, että valtio voisi tulevaisuudessa taata esimerkiksi sähköauton ostavien kansalaisten lainoja. Mikkosen mukaan moni haluaisi vähentää päästöjään vaihtamalla sähköautoon, mutta uuteen autoon ei välttämättä ole varaa.

Jutun mukaan Mikkonen vihjasi viime viikon perjantaina liikenne- ja kuljetusalan elinkeinojärjestöjen webinaarissa kuluttajille tarjottaviin uudenlaisiin ajoneuvon hankinnan mekanismeihin.

– Yksi vaihtoehto olisi, että valtio takaisi pankkien myöntämiä lainoja esimerkiksi sähköauton hankintaan, jolloin korkokulut madaltuisivat merkittävästi ja laina-ajat voisivat olla pidempiä, esimerkiksi 10 vuotta, ministeri selvittää lausuntoaan IS:lle.

Hallitus lähetti viime viikolla lausunnoille fossiilittoman liikenteen tiekarttana tunnetun suunnitelmansa. Kolmiportaisessa suunnitelmassa listataan toimia, joiden tavoitteena on vähintään puolittaa kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasosta. Vuoteen 2045 mennessä liikenne tulee muuttaa nollapäästöiseksi.

Tiekartan valmistelun aikana julkisuudessa on kuultu useita erilaisia hahmotelmia niin uusista liikenteen tuista kuin maksuistakin.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) on esimerkiksi väläyttänyt mahdollisten polttoaineverojen korotusten kompensoimista pienituloisille selvällä rahalla. Keskusta taas ajaa jonkinlaiseen ajamisen seurantaan perustuvaa ”kilometriverona” tunnettua mallia, jossa auton käyttöä verotettaisiin sen mukaan, missä ajetaan ja kuinka paljon. Ainakin jälkimmäistä esitystä selvitetään vahvistetusti osana tiekartan kolmatta vaihetta.

LUE MYÖS:

Tämä tiedetään valmisteltavasta ”kilometriverosta”

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt