EU-komissaari Jutta Urpilainen. LEHTIKUVA / AFP Olivier Hoslet

Ympäristöjärjestö laittoi sanoja Jutta Urpilaisen suuhun

Fern väittää EU-komissaarin ajaneen Suomen etua. Komissaarin kabinetti kiistää väitteen.

Brysselissä toimiva ympäristöjärjestö Fern tiedotti toukokuussa, hetkeä ennen EU-komission biodiversiteettiohjelman julkistusta, että EU-komissaari Jutta Urpilainen haluaa ohjelmaan kirjauksen vanhojen metsien hiilen sidonnasta. Fernin mukaan Urpilainen ja maatalouskomissaari Janusz Wojciechowski ehdottivat sanamuotoa, jonka mukaan vanha metsä sitoo hiiltä huonommin kuin nuori metsä.

Fern väitti, että Urpilainen suosii Suomea.

– Hän toimii kotimaansa valtavan metsäteollisuuden asiamiehenä ja EU:n yhteistä etua vastaan, Fern tviittasi.

Urpilaisen kabinetti toteaa, että Fernin ilmoittama tieto on väärä. Kabinetin mukaan Urpilainen ei ehdottanut mitään tällaista.

– Tieto on virheellinen. Fernin väite ei pidä paikkaansa ja olemme sen myös järjestölle kertoneet. Emme tiedä, mihin sen perustavat, kabinetista todetaan Nykypäivä-lehdelle.

Fern toteaa saaneensa tiedon komissiolähteestä.

– (Kommenttimme) perustuu sisäiseen tietoon yhteyshenkilöltämme, ei Urpilaisen julkiseen kannanottoon. Olemme keskustelleet kabinetin kanssa ja he kiistävät tiedon, Fernin tiedottaja toteaa sähköpostitse.

Mitä tulee itse asiaan, nykytiedon valossa nuori metsä todennäköisesti on parempi hiilinielu kuin vanha metsä. Metsä sitoo kasvaessaan hiiltä, mutta mitä vanhemmaksi se kasvaa, sitä vähemmän se sitoo. Vanha metsä sen sijaan toimii hiilivarastona, jossa hiili säilyy.

Lue koko EU-metsäohjelmaa koskeva juttu Verkkouutisten Plus-liitteestä. Kirjautuminen on maksuton.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt