X
SULJE MAINOS
Rokotuspiste Berliinissä 16. heinäkuuta. / LEHTIKUVA / AFP Stefanie Loos

Yllätyskäänne: Näin EU ohitti USA:n rokotuksissa

Eurooppa kiihdytti merkittävästi tahtiaan loppukevään aikana.

Yhdysvalloissa on hämmästelty alkuvuodesta lupaavan vauhdikkaasti alkaneen rokotushankkeen hyytymistä kesään mennessä.

Noin 164 miljoonaa amerikkalaista eli 49,3 prosenttia väestöstä on saanut täyden rokotussuojan eli kaksi annosta Pfizerin tai Modernan tuotteella tai yhden annoksen Johnson & Johnsonin tuotteella.

Rokotushalukkuuden laskulla on ollut vaikutusta epidemiatilanteeseen, sillä deltamuunnoksen pysäyttäminen edellyttäisi huomattavasti korkeampaa kattavuutta.

New York Timesin mukaan EU:n rokotustahti oli huomattavasti Yhdysvaltoja jäljessä vielä huhtikuun alussa. Tuolloin annoksia oli annettu sataa ihmistä kohden 45 kappaletta Yhdysvalloissa, mutta vain 17 EU-alueella. Suomessa lukema oli 18.

Maailman terveysjärjestö WHO moitti tuolloin Eurooppaa luvattoman hitaasta rokotustahdista.

Amerikkalaisten rokotusinto hyytyi huhtikuun puolivälin tienoilla samalla kun EU:n tahti kiihtyi maailman nopeimpien joukkoon.

Ratkaiseva käänne tapahtui kuluvan viikon aikana, jolloin rokoteannoksia oli annettu väestöön suhteutettuna enemmän Euroopassa kuin Yhdysvalloissa. EU:n tahti on ollut heinäkuussa nelinkertainen.

– Olemme onnistuneet erittäin hyvin vauhdin kirimisessä, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kommentoi tilastoja.

Kyselyiden mukaan amerikkalaisista vain 71 prosenttia on kertonut ottavansa koronarokotteen. Vastaava lukema on Saksassa 80 prosenttia, Italiassa 85 prosenttia ja Espanjassa 92 prosenttia.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti tiistaina, että kaikki liittovaltion työntekijät velvoitetaan ottamaan rokote tai osallistumaan säännölliseen virustestaukseen ja käyttämään maskeja. Osavaltioita on kehotettu tarjoamaan sata dollaria kaikille ensimmäisen annoksen ottaville.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt