Kirurgisen suojaimen päälle asetettu kangasmaski. / Washington Post / Youtube

Yllätyshavainto: Tuplamaskeista ei olekaan hyötyä

Tutkijat muistuttavat kasvomaskien olevan vain yksi suojautumiskeino koronavirukselta.

Tuoreen japanilaistutkimuksen perusteella useamman kasvomaskin käyttämisestä päällekkäin ei ole juurikaan hyötyä.

Aiheesta on keskusteltu muun muassa Yhdysvalloissa, jossa presidentti Joe Bidenin ja terveysjohtaja Anthony Faucin on nähty käyttävän tuplamaskeja julkisuudessa. Joe Biden on kertonut toimivansa näin käytännön syistä, sillä FFP2-suojaimet eivät istu tukevasti hänen kasvoilleen.

Asiantuntijat ovat huomauttaneet, että monet kaupoissa myytävät kangasmaskit sisältävät jo tällä hetkellä kaksi tai kolme suojakerrosta. Sama pätee kirurgisiin suu-nenäsuojaimiin.

Japanilaistutkijat arvioivat kirurgisen suojaimen pysäyttävän 85 prosenttia viruspartikkeleista, jos maski on asetettu pitävästi kasvoille. Tuplamaskin käyttämisestä voi olla jopa haittaa, sillä syntyvä ilmanvastus voi ohjata ilmavirtaa sivuille syntyvien aukkojen kautta.

Parhaimmassa tapauksessa tiiviisti asetettu tuplamaski suojasi 89-prosenttisesti eli vain hieman yhtä maskia paremmin. Japan Times -lehden mukaan suojavaikutusta arvioitiin kattavilla tietokonemallinnuksilla.

Tutkijat muistuttavat maskien olevan vain yksi suojautumiskeino virukselta.

– On tärkeää huomioida kaikki suojautumiskeinot, kuten käsienpesu, ilmanvaihdon tehostaminen, turvavälien huomioiminen ja altistumisaikojen pitäminen mahdollisimman lyhyenä, Koben yliopiston profesori Makoto Tsubokura sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt