Terveysohjeista muistuttava kyltti Lontoossa. LEHTIKUVA / AFP Daniel Leal-Olivas

Yllätyshavainto: Pitkien koronaoireiden taustalla neljä tekijää

Lääkärien mukaan monet potilaat kertovat erikoisista oireista jopa puolen vuoden jälkeen.

Britannian terveysviranomaiset uskovat pitkäaikaisten koronavirusoireiden jakautuvan useaan eri kokonaisuuteen.

NIHR-tutkimuslaitoksen työtä johtanut professori Chris Whitty varoittaa, että myös lapset ja nuoret voivat kärsiä viikkoja tai kuukausia kestävistä jälkivaikutuksista. Oireita voi ilmaantua kaikille potilaille, vaikka vakavan infektion riski on suurempi ikääntyneillä.

Osa ahdistuksen ja masennuksen kaltaisista oireista voi olla yhteydessä myös karanteeneihin ja muiden rajoitustoimien aiheuttamaan stressiin.

Raportissa oireet luokiteltiin neljään kategoriaan: tehohoidosta johtuvaan PICS-syndroomaan, viruksen aiheuttamaan väsymykseen eli PVFS-syndroomaan, pysyviin elinvaurioihin (POD) sekä pitkäaikaiseen Covid-syndroomaan (LTCS).

Tutkija Elaine Maxwell huomauttaa, että taudinkuva poikkeaa usein tavanomaisista hengitystieinfektioista.

– Monet potilaat kertovat erilaisten oireiden vuoristoradasta, joita ilmaantuu eri puolille kehoa ja joista he eivät pysty toipumaan, Maxwell sanoi Financial Timesin mukaan.

Tehohoitojaksoon liittyvien oireiden taustalla voi olla muun muassa lihasten heikentyminen, mikä voi vaikeuttaa tavanomaisten arkiaskareiden hoitoa. Pitkäaikaista väsymystä on havaittu myös esimerkiksi entero- ja rubellavirusten yhteydessä.

Covid-19:n on todettu vaurioittavan tietyissä tapauksissa erityisesti keuhkoja, sydäntä ja maksaa. Vaurioiden kestosta ei ole vielä tietoa.

Joillekin potilaille on ilmaantunut päänsärkyä, rytmihäiriöitä ja huimausta jopa puoli vuotta alkuperäisen infektion jälkeen. Britanniassa arvioidaan olevan tällä hetkellä noin 60 000 Covid-19:n pitkäaikaisoireista kärsivää.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt