Vuonna 2018 Suomeen myytiin lähes 85 000 bensa-autoa.LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Yllätysennuste: Bensiiniautojen suosio putoaa dieseleitä enemmän

Autoalan perusennuste ennustaa bensiiniautojen määrän vähenevän rajusti.

Bensiiniautojen ensirekisteröintien määrä tulee tulevina vuosina putoamaan, paljastaa uusin Autoalan käyttövoimien yleistymistä käsittelevä perusennuste.

Perusennusteen mukaan bensiiniautojen suosio on tällä hetkellä huipussaan, mutta putoaa tulevaisuudessa runsaasti sekä dieselautoihin että sähkö- ja hybridiautoihin verrattuna. Tulosta voi pitää yllättävänä. Etenkin dieselautojen suosion on kerrottu laskevan lähitulevaisuudessa.

Vuonna 2019 bensiini- ja hybridiautot muodostavat noin 70 prosenttia koko autokannasta. Vuonna 2030 määrä on perusennusteen mukaan kuitenkin enää 40 prosenttia ja 2040 vain noin 10 prosenttia. Dieselautojen ensirekisteröintimäärän ennustetaan sen sijaan pysyvän melko vakiona vielä 20 vuotta.

Mikäli autoalan ilmastostrategian mukaisia tavoitteita toteutetaan, bensiiniautojen määrän ennustetaan romahtavan jopa 20 prosenttia vuoteen 2024 mennessä.  Tämä vaatisi autoalan mukaan muun muassa autoveron vaiheittaista poistamista sekä erittäin vähäpäästöisten työsuhdeautojen verotusarvon alentamista.

Ladattavien hybridien suosion uskotaan saavuttavan huippunsa noin vuonna 2028, minkä jälkeen täyssähköautot ja pienemmissä määrin vetyautot alkavat nakertaa niiden suosiota.

Yhdessä kaasuautojen kanssa täyssähkö-, vety- ja täyshybridiautojen ennustetaan muodostavan noin 70 prosenttia koko autokannasta vuoteen 2040 mennessä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt