Donald Trump. LEHTIKUVA / AFP Saul Loeb

Yllätys: Donald Trumpin vaalikassaan sataa rahaa

Barack Obaman entinen vaalipäällikkö varoittaa puoluettaan katastrofista presidentinvaaleissa.

Yhdysvaltain entisen presidentti Barack Obaman kampanjaa vetänyt Jim Messina arvioi presidentti Donald Trumpin vaalikoneiston rahoituspohjan vahvaksi.

Messinan mukaan syksyn vaaliasetelma voi muodostua päinvastaiseksi kuin vuonna 2012, jolloin Obama jyräsi republikaanien ehdokkaana olleen Mitt Romneyn valtavalla kampanjabudjetillaan.

– Kannattaa tarkastella Trumpin ja häneen sidoksissa olevien komiteoiden keräämiä summia. En ole koskaan nähnyt tällaista rahankäyttöä. Huomattava osa siitä on mennyt suuriin vaalitilaisuuksiin, jotka ovat kalliita, mutta vetoavat ydinäänestäjiin, Jim Messina sanoo the Washington Post -lehdelle.

Moni analyytikko on yllättynyt uusien lahjoittajien määrästä. Donald Trumpin kampanja on saanut yhteensä yli 21 miljoonaa dollaria noin 220 lahjoittajalta, jotka ovat aiemmin pysytelleet politiikan ulkopuolella.

Politiittisena pelinä nähdyn viraltapanoprosessin on myös arvioitu tuovan Trumpin kampanjalle reilusti ruohonjuuritason lahjoituksia. Alle 200 dollarin lahjoituksia kertyi jo viime syksynä noin 46 miljoonaa dollaria eli enemmän kuin demokraattipuolueen johtaville ehdokkaille.

Jim Messinan mukaan Yhdysvaltain nykyisellä presidentillä on yllättävän paljon yhtäläisyyksiä vuonna 2008 supertähdeksi nousseen Barack Obaman kanssa. Molemmat tulivat politiikan ulkopuolelta ja saivat puolelleen aiemmin passiivisia äänestäjiä.

Washington Postin haastattelema Xinyue ”Daniel” Lou kertoo lahjoittaneensa presidentin kampanjaan 37 000 dollaria ja kannustaneensa muita amerikankiinalaisia samaan. Hänen mukaansa suuret puolueet eivät ole aiemmin osoittaneet kiinnostusta kyseiseen vähemmistöön, jossa Trumpia pidetään kiehtovana hahmona.

Kiinteistöalalla toimiva nigerialaistaustainen Ejike Okpa perusti presidenttiä tukevan vaalikomitean ja on lahjoittanut viime vuosina yhteensä 45 000 dollaria. Hän kertoo arvostavansa tavanomaisesta poikkeavia ehdokkaita ja lahjoittaneensa myös Obaman kampanjalle 250 dollaria vuonna 2008. Okpa kuvailee Trumpia taistelijaksi ja Washington D.C.:n poliittisen eliitin herättelijäksi.

– Se mitä hän edustaa ja hänen tapansa tehdä asioita Amerikan hyväksi kiehtoo minua tietyllä tapaa, Ejike Okpa pohtii.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt