X
SULJE MAINOS
Kerrostalo Helsingissä. LEHTIKUVA/OLIVIA RANTA

Yllätys asuntomarkkinoilla: Nyt on helppo löytää vuokrakohde

Edellytyksenä on, että hakijan luottotiedot ovat kunnossa.

Vuokraturvan mukaan opiskelijoita on asunnonhaussa tavallista kesää vähemmän.

Heinäkuu on perinteisesti vilkasta aikaa markkinoilla, koska suuri määrä uusia opiskelijoita etsii asuntoa yhtä aikaa. Kovan kysyntäpiikin lieveilmiöinä on monina aiempina kesinä nähty vuokrapyynnöissä kovia sesonkilisiä ja jopa vuokra-asuntojen huutokauppaa.

Mieluisa vuokra-asunto on tänä kesänä melko vaivatonta saada myös hyvältä paikalta.

Pandemia on lisännyt etäopiskelua, ja viime vuoden tapaan vain osa oppilaitoksista aloittaa tulevan syksyn täydessä lähiopetuksessa. Aiempia vuosia selvästi pienempi joukko muuttaa heti uudelle opiskelupaikkakunnalle.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsolan mukaan vuokra-asunnosta ei joudu taistelemaan tai osallistumaan kymmenien katsojien massanäyttöihin.

Edellytyksenä on, että luottotiedot ovat kunnossa. Noin kymmenellä prosentilla 20–30-vuotiaista nuorista aikuisista on maksuhäiriömerkintä. Heidän kohdallaan vuokra-asunnon saaminen usein edellyttää vanhempien, isovanhempien tai jonkun muun maksukykyisen läheisen antamaa takausta.

Huoli velkakierteestä

Keväällä lausuntokierroksella ollut lakiluonnos ehdottaa, että maksuhäiriömerkintä poistuisi kuukauden päästä merkinnän perusteena olleen maksun suorittamisesta.

– Henkilökohtaisesti ymmärrän lakimuutoksen tavoitteet ja hyvät puolet. Silti kannan samaan aikaan huolta siitä, mahdollistaisiko muutos jo nyt varsin huolestuttavien nuorten velkakierteiden piilottelun, pitenemisen ja pahenemisen, Timo Metsola toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa muutos olisi järkevää ajoittaa positiivisen luottorekisterin käyttöönottoon. Tällöin pienestä ja jo hoidetusta maksuhäiriöistä nyt kärsivän nuoren asema kohenisi vuokra-asuntomarkkinoilla.

– Eikä kävisi esimerkiksi niin, että kun pidemmän ajan maksuongelmista ei ole tietoa, vuokranantajien varovaisuus kasvaa ja entistä useampi nuori aikuinen tarvitsee takaajan saadakseen vuokra-asunnon, Metsola pohtii.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt