X
SULJE MAINOS
Euroopan maista ainoa koronavapaa Liechensteinin lisäksi on kuumien lähteiden Islanti. LEHTIKUVA / JUKKA RITOLA

Yllättävää – näissä 30 maailman valtiossa ei ole koronaa

Melkein neljäsosa ihmiskunnasta elää Covid 19 -vapaissa maissa.

Lontoon Queen Mary’s Universityn Deepti Gurdasani luennoi äskettäin British Medical Journalin webinaarissa Zero Covidista, nollacovidista, koronattomuudesta.

Se on tavoite epidemian saamisesta niin alas lähelle nollatasoa, että kaikki ilmenevätkin tartunnat saadaan kuriin jäljityksellä, nopeilla toimilla ja rokotuksilla. Gurdasanin mukaan tiedekeskustelussa monet pitävät tavoitetta saavuttamattomana, koska monia muitakaan tarttuvia tauteja ei ole saatu tukahdutettua.

– Väittäisin että lopulta yrittäminen on parempi kuin ettei yritä ollenkaan. Vaikka emme saavuttaisi eliminointia, voimme silti suojella talouttamme ja yhteiskuntaamme paljon paremmin kuin jos emme yrittäisi lainkaan, Deepti Gurdasani totesi.

– Zero Covid ei ole ääriajattelua tai poikkeus. Se on saavutettu 30 maassa ja lisäksi 15 maata on lähellä sitä, hän lisäsi.

Hänen mukaansa 23 prosenttia maailman ihmisistä elää näissä koronavapaissa maissa. Lista on voinut muuttuakin, mutta huhtikuun alussa nuo maat olivat:

Afganistan, Australia, Bahama, Monaco, Uusi-Seelanti, Niger, Dominikaaninen tasavalta, Fidzi, Vatikaani, Belize, Bhutan, Brunei, Saint Kitts ja Nevis, Samoa, Singapore, Islanti, Laos, Liechtenstein, Myanmar, Kamerun, Djibouti, Salomonsaaret, Taiwan, Itä-Timor, Marshallsaaret, Mauritius, Micronesia, Trinidad ja Tobago, Vanuatu ja Vietnam.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt