Vaalibotti on rakennettu chatin muotoon. YLE

Yliopistonlehtori LK:lle: Yle Kioskin vaalikone on räikeää propagandaa

Kvantitatiivisen tutkimuksen yliopistonlehtori Arto Selkälän mukaan nuorille suunnattu vaalikone ohjaa punavihreään suuntaan.

– Tämä on räikeintä propagandaa, mitä olen Suomessa ennen vaaleja nähnyt, Lapin yliopiston kvantitatiivisen tutkimuksen yliopistonlehtori Arto Selkälä toteaa Lapin Kansan haastattelussa.

Jyrkkä kritiikki kohdistuu tästä löytyvään Yle Kioskin Vaalibotiksi kutsuttuun vaalikoneeseen. Selkälän mukaan koneesta tekee erittäin tuomittavan se, että se on suunnattu nuorille.

Chat-keskusteluksi rakennetussa ja ennen kysymyksiä näkyvillä taustoittavilla videoilla ja muulla materiaalilla höystetyssä koneessa on 17 kysymystä. Ne koskevat pääosin ilmastonmuutosta, koulutusta, perustuloa, translakia, vihapuhetta, maahanmuuttoa ja päihteitä.

Arto Selkälän mukaan Yle Kioskin kone ei täytä luotettavaan kyselyn reunaehtoja. Hänen mukaansa yksittäisiä eri teemoihin liittyviä ääriesimerkkejä nostetaan koneessa arvioinnin kohteeksi. Koneen ennen kysymyksiä antamaa taustatietoa Selkälä moittii yksipuoliseksi ja johdattelevaksi. Hyvässä vaalikoneessa esitetään hänen mukaansa useita väitteitä samasta aihepiiristä. Mikäli taustatietoa annetaan, on se tehtävä riittävän laajasti.

Kokonaisuutena arvioiden kone ohjaa Arto Selkälän mukaan vastaajaa ”vihervasemmiston ehdokkaiden suuntaan”.

– Valtion rahoittaman Ylen pitäisi kuitenkin olla puolueeton, hän toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt