Valko-Venäjän asevoimien ylipäällikkö on Aljaksandr Lukašenka itse. Sotilashierarkiassa puolustusministeri on hänen jälkeensä, ja kolmantena on esikuntapäällikkö. Google Maps

Ylin sotilasjohto syrjäytettiin – dramaattinen veto Valko-Venäjällä

Nimitysten perusteluissa korostuu kenraalien ehdoton uskollisuus isänmaalle.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka on nimittänyt uudet miehet maan asevoimien avainpaikoille.

Nimitysten ajoitusta voidaan pitää dramaattisena, sillä Valko-Venäjä on joutunut viime kuukausina Venäjän yhä ankaramman painostuksen kohteeksi.

Maan uudeksi puolustusministeriksi nousi läntisen sotilaspiirin komentajana aiemmin palvellut kenraalimajuri Viktor Hrenin. Asevoimien esikuntapäälliköksi Lukašenka nimitti entisen apulaisesikuntapäällikön, kenraalimajuri Aljaksandr Volfovitšin. Vuodesta 2014 puolustusministerinä toiminut Andrei Ravkov siirtyy maan turvallisuusneuvoston valtiosihteeriksi.

– Me olemme sotilaita ja elämme haastavia aikoja. Se ei tarkoita, että olemme huomenna sodassa ja joudumme taistelemaan jotakuta vastaan. Sotilasorganisaatio ei kuitenkaan siedä epävarmuutta, presidentti Lukašenka sanoo.

– Pidän heitä erittäin kokeneina henkilöinä, jotka ovat lojaaleja Valko-Venäjälle. He rakastavat Valko-Venäjää eivätkä voisi elää missään muualla, hän toteaa.

Viesti Kremlille on rivien välissä ilmeinen, sillä Lukašenka on pyrkinyt viime vuosina järjestelmällisesti siivoamaan asevoimien avainpaikoilta henkilöitä, joiden on taustansa vuoksi epäilty voivan toimia Venäjän hyväksi.

Hän sanoo kiinnittäneensä nimityksiä valmistellessaan erityistä huomiota siihen, että kenraaleilla on kokemusta joukkojen johtamisesta aina joukkueenjohtajan tehtävästä alkaen.

– On erittäin tärkeää, että annamme nyt aiempaa enemmän painoarvoa armeijalle, presidentti Lukašenka painottaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt