X
SULJE MAINOS
Ylilääkärit ovat huolissaan koronarokotusten jäämisestä alhaiselle tasolle. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Ylilääkärin mitta täyttyi: Jokaisen on otettava rokotus – potilasmäärä kriittisellä tasolla

Varsinais-Suomessa ollaan huolissaan koronan kuormituksesta.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedotteessa todetaan, että koronavirusta sairastavia potilaita on tehohoidossa alueella nyt enemmän kuin pandemiasyksyn aikana tähän asti. Tehohoidetuista potilaista 90 prosenttia on ollut rokottamattomia.

Alueen koronakoordinaatioryhmä pitää tartuntatilannetta hyvin huolestuttavana. Etenkin sairaala- ja tehohoidon potilasmäärä on noussut kriittiselle tasolle.

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) teho-osastolla on hoidettavana kuusi ja vuodeosastoilla kahdeksan koronatautia sairastavaa potilasta. Potilasmäärän kasvaminen edelleen uhkaa vaativien leikkausten siirtämistä.

– Aiemmin tällä viikolla seitsemän potilasta oli tämän pandemiasyksyn suurin koronapotilaiden määrä teho-osastollamme. Jos eristyshoitoa vaativien koronapotilaiden määrä kasvaa yli kahdeksan, joudumme rajoittamaan esimerkiksi sydän-, syöpä- ja neurokirurgisten potilaiden leikkauksia. Meillä on oltava leikkausten jälkeen teho-osastolla tilaa näille potilaille, lisäksi tarvitsemme tilaa äkillisesti vakavasti sairastuneille ja esimerkiksi monivammapotilaille, sairaalajohtaja Petri Virolainen toteaa tiedotteessa.

Tyksiin voi tulla potilaita myös Satakunnasta, sillä Satasairaalan teho-osasto on täynnä. Tyksistä siirrettiin yksi potilas Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin tehohoitoon.

– On huolestuttavaa, jos joudumme rajoittamaan rokotettujen potilaiden muiden vakavien tautien hoitoa rokottamattomien koronapotilaiden vuoksi.

Sairaalahoitoon joutuvat ovat useimmiten rokottamattomia ja tehohoitoon joutuneista alueella 90 prosenttia on rokottamattomia.

– Ylipäätään sairaalahoitoon joutuneista 81 prosenttia on rokottamattomia. Sen lisäksi 12 prosenttia sairaalahoitoon joutuneista on saanut vain yhden rokoteannoksen. Eli vaillinainen rokotussuoja on ollut kaikkiaan 93 prosentilla sairaalahoitoon joutuneista, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Tiedotteen mukaan ”jättäytyminen rokotuksen ulkopuolelle on valtava riski ihmiselle. Rokottamaton sairastuu enemmin tai myöhemmin epidemian aikana ja seuraukset voivat olla hyvin vakavat. Tartunta heijastuu aina myös muualle yhteiskuntaan”.

– Rokotus ei koskaan ole pelkästään ihmisen oma asia. Siksi koronarokotus on kerta kaikkiaan otettava, ei siitä ole kahta kysymystä. Jokaisen on otettava se!, Rintala toteaa.

– Pelkona on, että emme saa epidemiaa sammutetuksi koko talven aikana, ja voimme joutua palaamaan rajoitusten aikaan. Olemme tällä hetkellä ikään kuin rokottamattomien panttivankeina, hän lisää.

Nenän ja suun suojan käyttö esimerkiksi julkisessa liikenteessä on koronakoordinaatioryhmän mielestä edelleen välttämätöntä, koska Varsinais-Suomi on edelleen vahvasti koronaviruksen leviämisaluetta.

– Rokotukset ovat välttämättömiä kaikissa ikäryhmissä ja ammateissa ja edellytämme sitä myös yritysten ulkomaiselta työvoimalta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt