Liian suuret ruiskut merkitsevät hukkaan menevää rokotetta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Ylilääkärin järkytys: Rokotetta hukkaan liian isojen ruiskujen takia

Risto Kuosa kysyy, mihin ennakointi jäi ruiskujen kanssa.

Anestesia- ja tehohoidon ylilääkäri Risto Kuosa pitää uutisia liian suurien ruiskujen vuoksi hukkaan menevestä koronarokotteesta käsittämätöminä.

Hän viittaa Twitterissä tästä löytyvään Ilta-Sanomien uutiseen. Siinä kerrotaan, että osa rokotteesta menee hukkaan, koska yhden millilitran ruiskuista on pulaa. Yksi annos on vain 0,3 millilitraa.

IS:n jutussa kerrotaan, että Oulussa rokotteita annetaan pääosin kahden millilitran ruiskuilla. Yhden millilitran ruiskuilla rokotuksia voitaisiin antaa huomattavasti enemmän, koska rokote saataisiin mitattua tarkemmin. Pienemmistä ruiskuista on kuitenkin pulaa ja ne varattu vain lasten tehon ja muiden erityistarpeiden käyttöön.

Asiasta ensin uutisoineen Ylen mukaan liian suurien ruiskujen käyttö on merkinnyt että rokoteampullista on saatu vain viisi annosta seitsemän sijasta.

– 40 % rokotteista menee hukkaan. 1 ml ruiskut pitäisi ohjata rokotustoimintaan silloin kun niitä ei ehdottomasti tarvita. Raja tulee vastaan vasta 0.2 ml annoksilla ja se on murto-osa niiden kokonaiskäytöstä, ylilääkäri jatkaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt