Suomessa rokotejonossa ei voi etuilla esimerkiksi rahan tai yhteiskunnallisen aseman avulla. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / AFP Jack Guez

Ylilääkäri Ylelle: Rokotejonossa ei voi etuilla

Raha tai yhteiskunnallinen asema eivät nopeuta koronarokotteen saamista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo Ylen haastattelussa, että rokotejonossa ei ole mahdollista etuilla. Omaa järjestystään rokotejonossa ei siis voi muuttaa rahan tai yhteiskunnallisen aseman avulla.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa kongressiedustajien on mahdollista saada rokote jo ensimmäisestä rokote-erästä. Perusteluna on liittovaltion hallinnon toimintakyvyn varmistaminen. Suomessa poliitikoilla ei ole vastaavaa etuiluoikeutta.

– Jos Suomessa haluaa jonon ohi, niin ei tule onnistumaan. Yksityisiltä markkinoilta rokotetta ei voi ostaa, Nohynek vakuuttaa Ylelle.

THL julkaisi Suomen koronarokotusjärjestyksen tiistaina. Sen mukaan ensimmäisenä rokotetaan koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilökunta ja ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asiakkaat. Sen jälkeen rokotuksia aletaan antaa yli 80-vuotiaille ja niille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia. Tämän jälkeen rokotuksen saavat yli 70-vuotiaat.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on rokotejonossa kärkipäässä. Tämä johtuu kuitenkin Niinistön iästä eikä yhteiskunnallisesta asemasta: Sauli Niinistö on 72-vuotias eli koronaviruksen riskiryhmää. Vastaavasti 35-vuotias pääministeri Sanna Marin (sd.) joutuu odottamaan rokotetta yhtä kauan kuin muutkin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt