Mies odottaa vuoroaan terveysasemalla. LEHTIKUVA / MILLA TAKALA

Ylilääkäri Ylelle: Nuoret lääkärit eivät halua terveyskeskuksiin

Vaikka kaikki avoimet virat saataisiin täytettyä, hoitotakuu ei silti välttämättä onnistuisi.

Uusi hallitusohjelma vaatii kiireettömälle hoidolle viikon hoitotakuuta, mutta Hämeenkyrön sosiaali- ja terveysaseman ylilääkäri Tuomas Parmanen toteaa Ylelle, että vaikka kaikki nyt avoimet virat saataisiin yhtäkkiä täytettyä, hoitotakuu ei silti välttämättä täyttyisi.

Hänen mukaansa hoitotakuun täyttämiseksi he tarvitsivat vielä muutaman lääkärin lisää. Kuten monet muutkin terveyskeskukset, hekin kouluttavat lääkäreitä, mutta sekin on pois potilastyöstä ja resurssitarve on nyt jo kova.

Hallitus arvioi, että palvelulupaus täyttyy, jos terveyskeskuksiin saadaan tuhat uutta lääkäriä. Parmanen kuitenkin kertoo, vaikka työnantaja joustaisi ja lupaisi esimerkiksi päivystyksistä vapaata, nuoret lääkärit eivät halua tänne terveyskeskuksiin töihin.

Nuoret lääkärit tahtovat Parmasen mukaan työskennellä rekryfirmojen kautta. Siellä ei hänen mukaansa ole pelkästään palkka parempi, vaan lääkärit voivat myös suoraan kieltäytyä päivystyksestä ja iltatöistä, joita terveyskeskuksissa on tehtävä.

Lisäksi hän mainitsee, että monia voi arveluttaa sitoutuminen soten alaiseen työhön, kun ei tiedetä, mitä sote tuo mukanaan,

Lääkäriliiton Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen piiriylilääkäri Juho Kivistö toteaa Ylelle, nuorille lääkäreille tarvitaan tukea ja ohjausta, jota tämän hetken työpaineessa ei pystytä usein tarjoamaan.

Myös seniorit uupuvat Kivistön mukaan kovan työtaakan alla. Hänen mielestään umpisolmun aukaiseminen lähtee nimenomaan resurssien lisäämisestä perusterveydenhuoltoon.

Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian dekaani Tapio Visakorpi puolestaan huomauttaa, että ajatus tuhannen lääkärin lisäämisestä terveyskeskuksiin on tietenkin hyvä, mutta hän kysyy, saadaanko lääkäreiden koulutukseenkin lisää resursseja ja kuinka koulutuksen laadulle käy.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt