X
SULJE MAINOS
Aerosoli- ja pisaratartuntojen suhde oli jo pandemian alussa tutkijoiden erimielisyyden aihe. Song Tang Science Direct CC BY 4.0 Wiki Commons

Ylilääkäri vihjaa koronatietäjille: Voisi vielä säilyttää kasvonsa

Aerosolileviämisestä on saatu yhä uusia tutkimustodisteita.

Keuhkosairauksien ja allergologian professori ylilääkäri Marjukka Myllärniemi viittaa Twitterissä konkreettisiin tutkimustietoihin, jotka kertovat siitä, että korona on levinnyt ja tarttunut ilmassa pieninä aerosoleina. Moni asiantuntija on kuitenkin pitkään kiistänyt asian.

– Nyt olisi tuhannen taalan paikka niille (en nyt sano mitään nimiä) jotka eivät ole tunnustaneet aerosolileviämistä säilyttää kasvonsa, Marjukka Myllärniemi toteaa.

– Voisi vaikkapa lausahtaa, että ”nyt uusimman tiedon valossa, mitä deltavariantista on saatu, vaikuttaa ehkä sittenkin siltä…”.

Ylilääkärin mukaan suomalaiset tuoreet osoitukset asiasta ovat esimerkiksi tutkija Enni Sanmarkin työ, joka osoitti viruksen tarttuvan kirurgisen maskin läpi mutta ei FFP3-maskin läpi. Toisena Myllärniemi mainitsee johtajaylilääkäri Sally Leskisen raportin deltan alkuvaiheen epidemiasta Kanta-Hämeessä.

Ilmaleviämistä tutkiva apulaisprofessori Ville Vuorinen lisää, että ”helppoja palloja on tullut korjausliikkeelle vaikka kuinka”. Hänen mukaansa muun muassa huippulehdet Science, Nature, Lancet ja BMJ ovat kirjoittaneet aerosolitartuntojen ja pisaratartuntojen rajanvedon menosta uusiksi.

Vuorinen muistuttaa myös, että maailman terveysjärjestö WHO teki asiassa merkittävän korjausliikkeen huhtikuussa.

LUE MYÖS:
Sairaala tietää nyt: Nämä maskit on pakko saada

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt