X
SULJE MAINOS
Koronatestaaja Ursula Mikkola Helsingin Itäkeskuksen näytteenottopisteessä. LEHTIKUVA / SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ

Ylilääkäri vakavana IL:lle: Tätä tautia ei kannata sairastaa

Long covid eli pitkäkestoinen korona on pandemian jokerikysymyksiä.

Kuukausia tai ehkä vuosia kestävä koronan long covid -tauti voi koskea niitäkin tartunnan saaneita, jotka eivät saa koronan vakavaa muotoa. Vähälle huomiolle jäänyt tauti on myös otettava huomioon yhteiskunnan päätöksenteossa.

Tutkimustietoa Suomen long covid -potilaiden määrästä ei ole. Heitä saattaa olla kymmeniätuhansia. Ruotsissa itse diagnoosin on saanut 25 000 ihmistä.

– Tarkkoja lukuja ei ole, sillä monet ovat saaneet diagnosoinnin puutteiden vuoksi esimerkiksi masennus- tai ahdistusdiagnoosin. Suomessakin on nyt onneksi herätty siihen, että tämä on vakava kansanterveydellinen ongelma, Turun yliopiston neurologian emeritusprofessori ylilääkäri Risto O. Roine sanoo Iltalehdelle.

Taudin oireita on listattu yli 200. Niitä voivat olla esimerkiksi väsymys, hengitysvaikeudet, kuume, heikentynyt rasituksen sieto ja maku- tai hajuaistin heikkeneminen. Osalla suomalaisiakin potilaita ne ovat kestäneet jopa puolitoista vuotta.

– Heillä väsyvyys estää töihin paluun ja suurimmalla osalla oireena on takykardia, eli pulssi voi levossa tai pienessäkin rasituksessa nousta yli 140:een. Kognitiivinen häiriö voi olla myös niin häiritsevä, ettei esimerkiksi autolla ajo onnistu. On mahdollista, että osalle potilaista tila jää pysyväksi.

Myös lieväoireisen taudin sairastaneet tai jopa oireettomat voivat saada myöhemmin long covidin oireita.

– Oma viestini nuorille on se, että tätä tautia ei kannata sairastaa. Uusimpien tutkimustulosten valossa näyttää siltä, että työikäisillä ja alle 30-vuotiaiden ikäryhmässä lievän covidin sairastaneilla pitkittynyttä tautia on enemmän, Roine sanoo IL:lle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt